​​Proiecția filmului „Arsenie. Viața de Apoi” a fost anulată de Centrul Municipal de Cultură Arad și de Biblioteca Județeană care au invocat că au primit „mesaje negative cu amenințări”, a anunțat pe Facebook regizorul Alexandru Solomon.

„Arsenie. Viata de apoi”, un film de Alexandru SolomonFoto: arsenie.viatadeapoi.ro

Filmul, susține regizorul, urma să fie proiectat miercuri seara la Cinema Arta din Arad, într-un eveniment organizat de Asociația citizenit.

„Cu 48 de ore în urmă, asociația a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecția nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu amenințări. Apoi, organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană. Aseară la ora 21, Biblioteca a anulat și ea proiecția. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înțeleg cum e posibil ca o instituție publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor amenințări verbale. Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut. De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este amenințat. (Reproduc aici mesajul așa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal.”) De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!) Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului, cel puțin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?”, a scris regizorul pe Facebook.

Asociația citizenit a anunțat pe Facebook că proiecția documentarului Arsenie. Viața de apoi va avea loc miercuri seară, pe Terasa Flex, din Arad, de la ora 20:30, în prezența regizorului Alexandru Solomon.

Regizorul Alexandru Solomon a explicat într-un interviu acordat HotNews.ro ce a dorit să scoată la lumină cu „Arsenie. Viața de apoi”, documentarul său despre fascinația pe care cel mai cunoscut duhovnic al României, Arsenie Boca, încă o exercită asupra românilor.