Luni seara s-au decernat Premiile Radio Romania Cultural in cadrul unui spectacol de gala prezentat de actorii Ilinca Goia si Victor Rebengiuc, la Teatrul Odeon. Actorul Radu Beligan a primit premiul de excelenta pentru "profesionalism, distinctie si consecventa" intr-o viata "cat o opera", in cadrul celei de-a opta editii a Premiilor, informeaza Radio Romania Cultural.

Regizorul Cristian Mungiu este castigatorul categoriei "Film" cu pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" in timp ce, Andrei Serban a castigat categoria "Teatru" pentru regia spectacolului "Unchiul Vanea" de Cehov, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

La sectiunea "Poezie" au fost premiati Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu pentru cartea "Submarinul iertat" iar la "Proza" premiul a fost castigat de Ioan Lacusta, pentru romanul "Luminare", aparut in 2007 in colectia „Fiction Ltd” de la Polirom. La sectiunea "Muzica" a fost distins harpistul Ion Ivan Roncea pentru realizarea primului festival de harpa in Romania. Sorin Dumitrescu este castigatorul categoriei "Arte plastice". Premiul pentru "Stiinta" a fost acordat Prof-lui Univ. Doctor Constantin Ionescu Targoviste in timp ce premiul pentru "Educatie si invatamant" a revenit d-nei Paula Popoiu, director general Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" .

Cea mai buna revista culturala a fost desemnata Revista Cultura, premiul pentru emisiuni culturale de televiziune a revenit Jurnalului cultural de la TVR Cultural iar premiul pentru cel mai reusit site cultural a fost atribuit site-ului cinemagia.ro.

Totodata, in cadrul galei au fost decernate si trei distinctii pentru intreaga activitate. Astfel, Premiul In memoriam "Iosif Sava" a revenit Corului de copii radio si dirijorului Voicu Popescu. Premiul Lux Mundi a fost decernat dramaturgului Matei Visniec, pentru integrarea dramaturgiei romanesti in discursul teatral european.