Muzeul Luvru din Paris va avea o nouă intrare pentru a uşura presiunea pusă pe emblematica „Piramidă”, care este utilizată ca intrare principală începând din anul 1988, au anunţat marţi reprezentanţii instituţiei franceze, citați de DPA și Agerpres.

Muzeul LuvruFoto: Adrian Langtry / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fondurile necesare pentru a finanţa acest proiect major urmează să fie găsite în perioada următoare, au transmis administratorii muzeului parizian.

Noua intrare va fi amenajată pe latura estică a muzeului în piaţa aflată în faţa Colonadei Perrault, considerată o capodoperă a clasicismului francez. Această faţadă a fost creată de arhitectul Claude Perrault şi a fost construită între anii 1667 şi 1674.

În ceea ce privește celebra piramidă de sticlă a Luvrului, o construcţie cu înălţimea de 21,6 metri, al cărei design a fost creat de arhitectul american de origine chineză I.M. Pei, aceasta a reprezentat un proiect deosebit de controversat atunci când a fost inaugurată în faţa muzeului pentru publicul larg, pe 29 martie 1989.

Totuşi, de atunci, piramida a devenit o îndrăgită atracţie turistică a Parisului.

Piramida de la Luvru este cel mai popular dintre ambiţioasele proiecte lansate de preşedintele Francois Mitterand în anii 1980 şi 1990, care au contribuit la schimbarea imaginii pe care o avea capitala Franţei.

Proiectul său, intitulat „Les grands travaux” („Marile lucrări”), a fost criticat în momentul prezentării sale, întrucât forma modernă a noii structuri contrasta puternic cu arhitectura tradiţională pariziană.

Câți vizitatori are Muzeul Luvru într-un an

La începutul acestui an reprezentanții muzeului parizian au limitat numărul de vizitatori zilnici la 30.000 „pentru a facilita o vizită confortabilă şi pentru a asigura condiţii optime de lucru pentru personalul muzeului”.

Înainte de pandemie, Luvru putea primi până la 45.000 de vizitatori în fiecare zi. Când a fost redeschis după lockdown, în iulie 2020, nu a limitat oficial capacitatea.

Muzeul a decis să-şi limiteze vizitele zilnice în iunie 2022, la scurt timp după anunţul că Laurence des Cars va fi următorul preşedinte-director, dar înainte ca ea să preia oficial conducerea, la 1 septembrie.

Muzeul Luvru a anunţat schimbarea oficială a numărului de vizitatori zilnici odată cu prezentarea cifrelor sale oficiale pentru 2022.

Anul trecut, a primit 7,8 milioane de vizitatori, în creştere cu 120% faţă de cifrele din 2021, dar încă în scădere cu 19% faţă de vârful său de 9,6 milioane în 2019. Din cei 7,8 milioane care au vizitat Luvru în 2022, 30% au fost francezi şi 70% au fost străini, vizitatorii din SUA reprezentând 18%.