Peste 260 de reprezentaţii, decoruri faraonice şi costume extravagante: Metropolitan Opera şi-a luat rămas bun săptămâna aceasta de la spectacolul clasic Aida, o dovadă a transformării pe care o doreşte prestigioasa instituţie de artă din New York, relatează duminică agenția France-Presse, citată de Agerpres.

Spectacolul Aida, la Metropolitan Opera din New YorkFoto: Kena Betancur / AFP / Profimedia

Această producţie, interpretată pentru prima dată la Metropolitan Opera în 1988, a fost mult timp apreciată pentru punerea în scenă fidelă a operei lui Verdi, o poveste de iubire tragică între prinţesa etiopiană Aida, ţinută captivă de egipteni, şi generalul egiptean Radames.

Pusă în scenă de britanica Sonja Frisell, cu decoruri realizate de italianul Gianni Quaranta, această producţie este renumită pentru „marşul triumfal”, cea mai cunoscută arie a Aidei - un tur de forţă teatral de 15 minute, cu cai adevăraţi, grupuri de dansatori şi numeroase procesiuni.

O scenă care a încântat, joi, pentru ultima dată publicul, cucerit de interpretarea sopranei Leah Crocetto şi a tenorului Jorge de Leon.

Aida va reveni la „Met” în sezonul 2024-2025, însă într-o punere în scenă complet revizuită de americanul Michael Mayer, cu decoruri diferite şi efecte luminoase inovatoare. Soprana afro-americană Angel Blue va interpreta rolul Aidei.

„Va fi foarte interesant să prezentăm o nouă punere în scenă”, a declarat Peter Gelb, directorul Metropolitan Opera, care încearcă astfel să atragă noi spectatori, fără să-i piardă nici pe spectatorii săi obişnuiţi, mai conservatori.

Aida a fost prezentată pentru prima dată de compozitorul italian Giuseppe Verdi în 1871, într-o perioadă în care Europa era fascinată de Egipt după săpături arheologice majore.

Scenograful Gianni Quaranta, premiat cu Oscar, a dorit să ofere un „aspect monumental”, dar şi o anumită „formă de decadenţă”.

„Civilizaţia antică dispărea, ca şi cum ar fi fost îngropată de nisipurile deşertului, pentru a fi redescoperită abia secole mai târziu”, a declarat el pentru AFP.

Paleta spectacolului va include numeroase nuanţe aurii, evocând această lume grandioasă, însă apusă.