Fundatia Calea Victoriei organizeaza un atelier cu tema Soarele rosu: despre memoria si nostalgia comunismului in Romaniasustinut de Mirel Banica, doctor in stiinte politice a Universitatii din Geneva, in trei intalniri saptamanale, incepand cu 15 aprilie.

In primi ani dupa 1990, nimeni sau aproape nimeni nu s-ar fi gandit ca intr-o buna zi romanii vor fi nostalgici dupa comunism. Atunci nu era timp nici pentru nostalgie si nici pentru amintire. De cativa ani de zile, asistam la o adevarata explozie a memoriei si nostalgie a comunismului in Romania, dar in alte forme decat cele cu care ne obisnuisera serialele de genul "Memorialul durerii" sau literatura despre "fenomenul Pitesti".

Fie ca este vorba de reclame publicitare pentru dulciuri din perioada comunista, de valul literaturii tinere de la Polirom sau a regizorilor ce exploateaza din punct de vedere literar copilaria si adolescenta petrecuta sub un regim totalitar, memoria comunismului revine in forta, uneori sub forme total neasteptate.

Sub titlul de mai sus, ce parafrazeaza titlul unei celebre carti a psihanalistei si scriitoarei franceze Julia Kristeva referitoare la mecanismele de formare a suferintei nostalgice, se vor gasi cele trei sedinte ale acestui atelier.

In prima sedinta va fi prezintata problematica europeana a memoriei comunismului si mecanismele de functionare ale acesteia, precum si specificitatea cazului memoriei comunismului romanesc.

In cea de a doua intalnire Mirel Banica va cauta sa prezinte cauzele "nostalgiei" actuale a comunismului si a cauzelor ce stau la baza acesteia. Cu toate ca este un termen dificil de abordat din punct de vedere stiintific, nostalgia se preteaza insa de minune pentru intelegerea raportului cu timpul pe care-l intretin societatile post-comuniste din Estul Europei si nu doar din Romania. Revolutia din 1989 a fost radical anti-nostalgica. Intre utilizarea in scopuri comerciale a nostalgiei si nostalgia fara de speranta a tineretii pierdute si a imposibilului retour en arrière al individului devenit matur sub comunism se ascunde un subiect fascinant ce trebuie in schimb "ordonat" si prezentat in toata complexitatea sa. Istorie, memorie, psihologie, religie – toate aceste aspecte ale nostalgiei vor fi abordate in aceasta sedinta.

In fine, cea de a treia intalnire va fi dedicata prezentarii cercetarilor de teren ale autorului, dedicata straturilor memoriale din zona Piata Universitatii si Piata Constitutiei din Bucuresti – prezentare multimedia de film si fotografii. Scopul urmarit este acela de a obtine o intalnire dintre investigatia prin practici oficiale de teren (antropolgic si etnografic) pe de o parte, iar pe de alta parte dintre sursele orale ale memoriei comunismului (memoria vie), se arata in comunicatul Fundatiei Calea Victoriei.