Un student sud-coreean a mâncat o banană expusă într-un muzeu și prezentată drept operă de artă evaluată la 160.000 de dolari, justificându-și gestul prin faptul că i s-a făcut foame și că acesta în sine ar putea fi considerat o formă de artă, relatează Insider.

Banana in cauzaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Banana coaptă făcea parte din „Comediantul”, o instalație a artistului italian Maurizio Cattelan care este expusă în prezent la Muzeul de Artă Leeum din capitala sud-coreeană Seul.

Reprezentanții muzeului au înlocuit rapid banana în cauză cu una nouă, având la îndemână mai multe fructe din cauza faptului că banana este oricum de regulă înlocuită o dată la câteva zile, potrivit The Straits Times.

„Studentul a spus reprezentanților muzeului că a mâncat-o deoarece i-a fost foame”, a declarat un purtător de cuvânt al instituției de cultură pentru CNN, adăugând că artistul italian a fost informat cu privire la incident și că nu va depune probabil o plângere împotriva tânărului.

The Guardian notează că gestul studentului a fost însă unul premeditat, acesta fiind filmat în timp ce se pregătește cu atenție să mănânce banana înainte de a se întoarce spre cameră pentru a se asigura că gestul său este surprins.

El a declarat pentru un ziar local din Coreea de Sud că a considerat că mâncarea bananei poate fi considerată o formă de artă în sine.

„Deteriorarea unei opere de artă modernă poate fi de asemenea interpretată ca un fel de operă de artă”, a spus el.

Bananele și arta contemporană

Studentul sud-coreean nu este primul care a mâncat o banană a lui Cattelan. În 2019 un alt artist, David Datuna, s-a servit la rândul său din „Comediant”. La momentul respectiv Datuna a numit gestul său „Artistul flămând”.

„Un act artistic din partea mea. Îmi place la nebunie opera lui Maurizio Cattelan. Este foarte delicioasă”, a spus Datuna într-o postare făcută pe Instagram la momentul respectiv.

Bananele lui Cattelan au făcut înconjorul presei internaționale în urmă cu 4 ani, când două dintre acestea au fost vândute pentru 120.000 de dolari și o a treia cu un preț chiar mai mare.

Cattelan este cunoscut pentru sculpturile sale mai puţin obişnuite.

Una dintre lucrările sale de artă - un vas de toaletă din aur de 18 carate, în valoare de circa 6 milioane de dolari - a ţinut prima pagină a ziarelor în septembrie 2019, când a fost smuls dintr-un perete şi furat din Palatul Bleinheim din Anglia unde era expus.

În 2013, o statuie realizată de Cattelan, reprezentându-l pe Adolf Hitler, a fost amplasată în curtea unui muzeu de artă din fostul ghetou din Varsovia, stârnind critici din partea comunității evreiești din țară.