Filmul documentar "Podul de flori" de Thomas Ciulei a obtinut Prix des Bibliotheques/ Premiul bibliotecilor, oferit de Directia de carte si lectura, si Mentiune speciala a Juriului de tineret la cea de-a 30 a editie a Festivalului de film documentar Cinema de Reel, organizat de Centrul Pompidou din Paris. Anul acesta in competitia internationala a festivalului au participat 27 de filme documentare, selectionate dintr-un numar de peste 2.000 de productii.

De 30 de ani, Cinema de Reel este una dintre cele mai importante platforme internationale de promovare a filmului documentar. Infiintat in 1978, festivalul international de film documentar Cinéma du Réel reprezinta o intalnire internationala de referinta, unde publicul si profesionistii descopera filme ale unor autori consacrati sau filme ale tinerelor talente.

„Filmandu-i pe cei care au ramas, putem vorbi mai bine despre cei care au plecat. Acest argument, derulat de-alungul anotimpurilor, ne arunca in intimitatea unei familii ramase fara mama, din cauza nevoilor economice stringente. Tatal isi asuma rolul, in timp ce ne impartaseste grijile si bucuriile sale. Adulti si copii, isi au fiecare locul lor, contribuind la pastrarea universului comun. Acest Pod de flori schiteaza o legatura fragila dar palpabila intre fiinte”, se arata in argumentatia juriului.

Documentarul prezinta un fenomen social de amploare: migratia economica masiva, care afecteaza profund structura familiei in anumite zone ale Romaniei. Intr-un sat din Moldova, Costica isi creste singur cei trei copii a caror mama este plecata la munca in Italia. Telefoanele si pachetele trimise familiei nu reusesc sa suplineasca dureroasa absenta.

"Podul de flori” este o coproductie romano-germana intre Europolis Film, Studioul de Creatie Cinematografica a Ministerului Culturii si Ciulei Films Germania si a castigat concursul Centrului National al Cinematografiei in 2005.

Turnat intre ianuarie si aprilie 2007, documentarul, la care Thomas Ciulei a semnat scenariul, imaginea si regia, foloseste elemente fictionale in naratiune, punand in scena personaje reale care isi interpreteaza propria lor poveste.

In cursul lunii aprilie documentarul va participa la Festivalul de film – Go East de la Wiesbaden si la Festivalul Mediawave de la Gyor, Ungaria. La Bucuresti, pe 9 mai, la Cinema Studio, "Podul de flori” va deschide Festivalul Filmului European.