From Strength to Strength, de Arthur Brooks. Această carte e, probabil, pentru cei care se îndreaptă către a doua parte a vieții. Dar nu numai. Arthur Brooks este psiholog și profesor și scriitor și a scris această carte pentru a-și lămuri propriile dileme legate de viața profesională. Calitățile care ne-au dus către succes în prima parte a vieții tind să ne abandoneze și să ne încurce în partea a doua a vieții, scrie Brooks.

Cum să treci de la deșteptăciune la înțelepciune în viațăFoto: Davide Zanin / Alamy / Alamy / Profimedia

„Practic, în oricare profesie care cere abilități superioare, declinul începe la un anumit moment între finalul celei de-a treia decade și începutul celei de-a cincea. Și asta nu e totul: cu cât cineva este mai realizat atunci când se află la vârful carierei, cu atât declinul e mai abrupt atunci când are loc”.

De la atleți, la muzicieni, la oamenii care-și folosesc mintea, pare că toți urmăm aceeași evoluție. E genul de gând care te trimite direct în anxietate și negare. Dar, spune Brooks, există alegeri mai productive decât aceasta: o tranziție înțeleaptă și plină de sens de la „inteligența fluidă” care ne-a asigurat succesul trecut, către „inteligența cristalizată” care poate aduce o a doua parte a vieții împlinită și de succes, în cu totul alte feluri. Este trecerea de la „deșteptăciune” la „înțelepciune”. Vârsta aduce cu ea mai multă fluență în limbaj, capacitatea de conecta idei, de a combina și folosi idei complexe și de a crea valoare în cu totul alte feluri pentru noi și oamenii din jur.

Citește articolul pe Panorama.ro