Andriy Zholdak a fost nominalizat la categoria „cel mai bun regizor” la Gala Premiilor UNITER 2023 pe baza unor „criterii estetice care vizează poetica sa regizorală”, susține juriul de nominalizări format din Doru Mareş, Maria Miu, Victor Scoradeţ, Iris Spiridon şi Carmen Stanciu. Explicațiile vin în scandalul izbucnit după ce peste 1.400 de persoane- actori și regizori importanți din România, dar și alți oameni de cultură, jurnaliști sau spectatori - au semnat o petiție în care cer retragerea nominalizării lui Andriy Zholdak, acuzat că a lovit o actriță în pauza unui spectacol.

Sala Teatrul NationalFoto: AGERPRES

Juriul Galei Premiilor UNITER 2023 a venit marți cu precizări în acest scandal, explicând că Uniunea Teatrală din România - UNITER - este o organizație profesională, apolitică, neguvernamentală și nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului.

Juriul de nominalizări susține că a avut un singur criteriu: „valoarea demersului de creație artistică”.

Andriy Zholdak a fost nominalizat „pe baza unor criterii estetice care vizează poetica sa regizorală”

  • „În intervalul 5.10.2022 – 13.03.2023, juriul a avut privilegiul de a vedea peste 160 de producții, dar și dificila sarcină de a alege doar trei nume pentru fiecare categorie de nominalizări, lucru realizat cu majoritate de voturi. Procesul de jurizare a fost o dezbatere profesionistă, bazată pe respectul pentru teatru și pentru artiști și în cursul căreia s-au invocat exclusiv argumente artistice.
  • Andriy Zholdak a fost nominalizat la categoria cel mai bun regizor pe baza unor criterii estetice care vizează poetica sa regizorală. Valoarea spectacolului „Femeia mării“ este subliniată de încă două nominalizări – cea mai bună actriță într-un rol principal și cea mai bună scenografie.
  • După comunicarea publică a nominalizărilor au apărut în mediul online semnalări ale abaterilor de comportament din anii trecuți ale domnului Andriy Zholdak.
  • Spectacolul „Femeia mării” a figurat pe lista propunerilor Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, fiind realizat în anul 2022 și menținut în repertoriul curent. De asemenea, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu a propus și el juriului de nominalizări un spectacol regizat de Andriy Zholdak: „Romeo și Julieta”. Până la data publicării nominalizărilor, Andriy Zholdak nu a fost contestat, nu a existat nicio semnalare din partea colectivelor respective, care să împiedice juriul să ia în considerare cele două spectacole”, afirmă juriul de nominalizări al Galei Premiilor UNITER 2023.

​Acesta mai spune că dacă există motive care îl fac incompatibil pe regizorul Andriy Zholdak cu Premiile Uniter, „numai teatrul implicat are dreptul să le sesizeze, dat fiind că în cazul unor abateri grave decizia de colaborare aparține producătorului”.

  • „Subliniem că lista de producții vizionate include numai spectacole asumate de realizatori.
  • Prin urmare, juriul nu este abilitat să judece eventualele excese temperamentale ale unui artist sau altul, ci numai să-i evalueze performanțele profesionale”, adaugă Juriul de nominalizări al Galei Premiilor Uniter 2023, format din Doru Mareș, Maria Miu, Victor Scoradeț, Iris Spiridon, Carmen Stanciu.

Cum a izbucnit scandalul UNITER

Peste 1.400 de oameni - actori și regizori importanți din România, dar și alți oameni de cultură, jurnaliști sau spectatori - au semnat o petiție în care cer retragerea nominalizării la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie a regizorului Andriy Zholdak, acuzat că a lovit-o pe actrița Eva Imre, în pauza unui spectacol. Inițiatoarea petiției este regizoarea Carmen Lidia Vidu, iar pe lista semnatarilor se găsesc nume mari din teatrul românesc: regizorii Radu Afrim, Catinca Drăgănescu, Alexandra Badea, Ioana Păun și Eugen Jebeleanu, actorii Mihai Călin, Ada Galeș, Istvan Teglas, Florentina Țilea, Nicoleta Lefter și Emilian Oprea, dar și criticii de teatru Cristina Modreanu, Oana Stoica și Cristina Rusiecki.

Zholdak este acuzat că ar fi pălmuit-o pe actrița Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca Eva Imre, în pauza unui spectacol, nemulțumit de felul în care aceasta jucase în prima parte a spectacolului. Colegii actriței au sunat la 112 și au chemat Poliția, însă actrița nu a depus plângere. Regizorul a fost sancționat de către teatru cu 5% din onorariu, după incident.

Semnatarii petiției atrag, de asemenea, atenția asupra „invizibilității tinerei generații de artiști care nu este reprezentată în categoriile „Cel mai bun spectacol” sau „Cea mai bună regie”, a teatrului independent, a diversității estetice care caracterizează teatrul românesc din ultimul timp, acordarea unui premiu pentru întreaga activitate lui Alexandru Repan, fost colaborator al Securității sunt câteva din punctele care ies în evidență”.

  • „Nu pot să nu mă întreb care e mesajul Juriului și al UNITER-ului de a valida un regizor care pălmuiește actrițe și de a ignora complet generația de regizori-regizoare de 30-40 ani”, spune regizoarea Carmen Lidia Vidu, inițiatoarea petiției.

(Citește integral textul petiției. Aceasta este disponibilă pe declic.ro: https://campaniamea.declic.ro/petitions/retragerea-nominalizarii-lui-andriy-zholdak-din-categoria-cel-mai-bun-regizor)

UNITER a decis retragerea premiului pentru actorul Alexandru Repan

Cu privire premiul pentru întreaga activitate ce urma să fie acordat actorului Alexandru Repan, fost colaborator al Securității, UNITER a anunțat luni, într-un comunicat de presă, că:

„Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepție a actorului Alexandru Repan, pentru care a și fost desemnat, de bună credință, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securității este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democrație, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă. Ca atare, Senatul UNITER decide retragerea premiului de întreaga activitate acordat actorului Alexandru Repan”.

Silviu Purcărăte refuză nominalizarea la Premiul UNITER pentru regie

Regizorul Silviu Purcărete a anunțat că, în urma reacțiilor apărute în spațiul public, vrea retragerea sa de pe lista nominalizaților la premiu. Purcărete era nominalizat pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, precum și pentru cel mai bun spectacol, cu același titlu.

Într-o postare pe pagina de Facebook a UNITER a fost publicată luni seara o scrisoare trimisă de Silviu Purcărete:

  • „Dragi colegi,
  • Odată demascat, cum aflu, că am 72 de ani, că sînt de parte bărbătească, ca să nu mai pomenim, Doamne fereşte, şi de alte beteşuguri incorecte politic, mi-am dat şi eu seama că nominalizarea mea pentru un premiu de regie este în răspar cu aşteptările unor tineri confraţi şi surori şi generatoare de agitaţie şi indignări.
  • Mulţumind adînc celor cinci membri ai juriului pentru «rătăcirea» de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog sa luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atîta amărăciune şi parapon.
  • Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrîne sînt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele.
  • Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești.
  • Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii!
  • Cu mulţumiri şi deosebită stimă,
  • Silviu Purcărete, 20 Martie 2023”

Tompa Gabor: „Protestez împotriva unor asemenea demersuri care amestecă ideologii extremiste în judecățile de valoare estetică”

Tot pe pagina de Facebook a UNITER a fost postat luni seara și un mesaj din partea lui Tompa Gabor, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, care respinge vehement retragerea nominalizării regizorului Andriy Zholdak. Ce a scris Tompa Gabor:

  • „Referitor la controversele iscate în jurul nominalizărilor din acest an la Premiile UNITER, consider inacceptabilă ideea retragerii nominalizării lui Andriy Zholdak de către juriu la premiul pentru regie, în urma petiției unui grup activisto-ideologic, bazată pe o narativă mincinoasă, exagerată, deformată și umflată de către presa din România, în contextul spectacolului „Rosmersholm” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, de la premiera căruia au trecut exact 6 ani!
  • Pe vremea aceea au apărut titluri bombastice și șocante, de gen „actriță bătută de regizorul ucrainean”, care s-au dovedit a fi cu totul neadevărate în urma anchetei și investigării pe care am întreprins-o imediat după eveniment.
  • Menționez că de atunci spectacolul a luat numeroase premii la festivaluri internaționale, inclusiv Cel Mai Bun Spectacol, Cea Mai Bună Actriță, Cel Mai Bun Decor la Festivalul Național de Teatru, POSZT, de la Pécs, și a fost invitat la Olimpiada de Teatru de la St.Petersburg, precum și la Festivalurile Ibsen de la Oslo și Tokyo.
  • E adevărat că au fost și atunci activiste și activiști, urmași demni ai cenzorilor din epoca comunistă, care au cerut retragerea premiilor și autocritica(!!) juriului. Exact ca în cazul „Proștilor sub clar de lună” regizat de Lucian Pintilie la Teatrul Bulandra în anul 1962, unde în urma directivelor tovarășului Dumitru Popescu „Dumnezeu”, criticii au declarat că „au văzut greșit spectacolul”!!!
  • Am convingerea că acest tip de activism neobolșevist, influențat de ideologia „woke” și „cancel culture”, este deosebit de nociv și pune în pericol creațiile artistice de mare valoare.
  • Ca director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și, în special, ca președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, protestez împotriva unor asemenea demersuri care amestecă ideologii extremiste în judecățile de valoare estetică.
  • Totodată atrag atenția că persecutarea continuă a unui regizor ucrainean de excepție prin repetate presiuni ideologice transmite un mesaj extrem de negativ și poate avea consecințe nefaste în contextul evenimentelor politice tragice din zilele noastre.
  • Tompa Gabor, 20.03.2023”

CITEȘTE ȘI:Radu Afrim și Lia Bugnar intervin în scandalul UNITER: „Puteți voi să faceți câte zavere vreți, lucrul asta nu se va schimba niciodată”