Soprana Virginia Zeani, una dintre cele mai frumoase voci ale operei mondiale, a murit la vârsta de 97 de ani. Timp de 25 de ani, ea a fost „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Virginia Zeani, una dintre cele mai apreciate voci lirice ale secolului XXFoto: Agerpres (editat)

Virginia Zeani s-a născut Virginia Zehan, în jurul datei de 21 octombrie 1925, în Solovastru, un sat din centrul Transilvaniei, România. De mică a cântat mereu, acasă, la şcoală şi în coruri, iar la vârsta de 9 ani s-a îndrăgostit de operă după ce a văzut o producţie „Madama Butterfly”.

La 13 ani a început să ia lecţii serioase cu Lucia Anghel la Bucureşti care, datorită vocii ei, a considerat-o a fi mezzosoprană. A studiat cu celebra soprană de coloratură Lydia Lipkowska, care a transformat-o într-o soprană de lirico leggero. De asemenea, ea a antrenat-o pentru rolurile complete Violetta, Mimi, Marguerite şi Manon a lui Massenet, care au devenit cărţile de vizită ale carierei ei timpurii.

Soprana Viginia Zeani a debutat în anul 1948, a avut o carieră internaţională de peste 30 de ani, a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat alături de marii tenori ai lumii, între care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deţine distincţia judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin.

Una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii din anii '50, '60 şi '70, Virginia Zeani a fost inclusă în Opera America Hall of Fame, la împlinirea vârstei de 97 de ani, scrie News.ro.