Gabriel Liiceanu (Humanitas) și Silviu Lupescu (Polirom) se alătură Consiliului Director al AER (Asociaţia Editorilor din România) și susțin „Pactul pentru Lectură”, un efort conjugat al breslei de reașezare a cititului printre prioritățile românilor.

LecturăFoto: Michele Constantini / PhotoAlto / Profimedia

Pactul pentru Lectură va fi prezentat miercuri, 15 februarie, chiar de Ziua Națională a Lecturii, stabilită prin legea 21/2022, într-o conferință publică la care au fost invitate oficialități, dar și reprezentanți ai societății civile, informează AER într-un comunicat de presă.

Doi dintre cei mai importanți editori români, Gabriel Liiceanu și Silviu Lupescu, directorii editurilor Humanitas și, respectiv, Polirom, și-au pus semnăturile pe Pactul pentru Lectură, alături de membrii Consiliului Director AER, conduși de președintele Grigore Arsene, precizează sursa citată.

De altfel, oricine poate semna Pactul pentru Lectură, pe platforma Petiție Online, semnăturile urmând a fi colectate până pe 15 martie, după care vor fi depuse la Guvern și la Administrația Prezidențială.

  • „România a coborât, în 2023, la un nivel al analfabetismului funcțional alarmant. Conform ultimelor trei evaluări PISA, peste 40% dintre adolescenții de 15 ani nu au capacitatea să înțeleagă ce citesc. Altfel spus, după aproape zece ani petrecuți în sistemul de educație din România, un procent copleșitor de elevi nu au dobândit deprinderi minime în ceea ce privește pregătirea lor”.
  • „România are cea mai mică piață de carte din toată Uniunea Europeană, cu doar 5 euro – 25 de lei – de persoană cheltuiți anual pentru cărți. Consecințele sunt extrem de grave pentru piața muncii și pentru relațiile sociale”.
  • „Copleșiți de gravitatea fără precedent a cifrelor, conștienți totodată că dincolo de cifre sunt destine individuale, dar și destinul țării, lansăm acest Pact pentru lectură și sperăm că, adunându-ne cât mai mulți sub semnul lui, vom readuce cititul în rândul deprinderilor de zi cu zi ale copiilor. Lectura reprezintă fundamentul educației, în orice domeniu, asigură accesul la informație și consolidează gândirea” - se arată în petiție.

Textul Pactului pentru Lectură, ce poate fi descărcat aici, va fi dezbătut și explicat mai pe larg în cadrul conferinței ce va avea loc pe 15 februarie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Lipscani.

La eveniment, care va fi moderat de jurnalistul Cătălin Striblea, au fost adresate invitații de participare Administrației Prezidențiale, Ministerului Culturii și Ministerului Educației. Printre vorbitori se vor număra editori, specialiști în educație precum Dragoș Iliescu, fondatorul BRIO, dar și membri ai societății civile, preocupați de subiect.