Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a subliniat că titlul de Capitală Europeană a Culturii este, de fapt, o recunoaştere a potenţialului unui oraş, iar faptul că Timişoara va purta această denumire în 2023 arată că oraşul în care valorile europene sunt respectate, există diversitate şi inovare. Fritz a precizat că vor fi evenimente mari, în acest an, la Timişoara, iar unul dintre ele este prezenţa actorului american John Malkovich care va juca într-o piesă de teatru, dar şi expoziţia Brâncuşi care va începe în luna septembrie.

John Malkovich la filmarile pentru serialul Ripley in VenetiaFoto: MS/CIAO PIX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dominic Fritz a declarant, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, că titlul de Capitală Europeană a Culturii este un titlu de onoare acordat de Comisia Europeană.

”Acest titlu este în primul rând un titlu de onoare dat de Comisia Europeană (…) o recunoaştere a potenţialului unui oraş şi a faptului că aceste oraşe care deţin titlul de Capitală Culturală spun ceva despre Europa de azi, despre cultura europeană, despre valorile europene. În acest sens, faptul că Timişoara a fost ales, bineînţeles că înseamnă că putem să arătăm că este un oraş, o regiune în care de sute de ani trăim valori europene, de diversitate, de respect, de inovare şi prin asta este o şansă, o oportunitate strategică, aş spune, pentru România, de a ne plasa din nou pe harta Europei şi de a schimba radical narativul despre România în străinătate”, a declarat Dominic Fritz.

Acesta afirmă că, pentru el, ”mine miza este cu mult dincolo de cultură sau de anumite evenimente culturale”.

”Miza până la urmă este una de ţară şi o o miză de greutate, de ţară”, a mai declarat Dominic Fritz.

Întrebat cum văd oamenii din străinătate România, Dominic Fritz a precizat că există o imagine distorsionată despre ţara noastră.

”Cei care nu au fost niciodată în România au o imagine cumva distorsionată sau o imagine rămasă undeva în anii '90. Oamenii îşi amintesc că acolo a fost o revoluţie, Ceauşescu, în Germania toată lumea pronunţă Ceaucescu, nici măcar nu ştiu să pronunţe numele. Au rămas în minte cu copii ai străzii, orfelinate, în cel mai bun caz cu Dracula. Cam astea sunt prejudecăţile despre România, o ţară săracă, rămasă în urmă. Şi tocmai de aceea şocul pentru cei care vin”, a răspuns Fritz.

În ceea ce priveşte Capitala Europeană a Culturii, edilul a dezvăluit că vor fi peste 1.000 de evenimente la Timişoara, unele dintre ele mari, cum ar fi prezenţa actorului american John Malkovich sau expoziţia Brâncuşi.

”O să fie cred că peste 1000 de evenimente în total, de la dans contemporan, la expoziţii, la teatru, la concerte. O să fie câteva high light-uri, adică câteva vârfuri care o să atragă mulţi oameni. Şi speranţa noastră este că o dată atraşi de un vârf, se uită şi la anumite proiecte şi evenimente mai mici. Acum începem cu nişte expoziţii mari, Adina Pintilie, care a câştigat Ursul de Aur la Berlin, care a avut pavilionul României la Bienala din Veneţia, care aduce expoziţia ei în Timişoara şi asta pentru câteva luni, sigur va atrage multă lume. În septembrie o să lansăm cea mai mare expoziţie Brâncuşi din ultimii 50 de ani, în România. Şi cred că singura mare expoziţie Brâncuşi dincolo de... nu ştiu, Paris şi Bruxeles şi Londra. Sunt lucrări de la Pompidou (Paris), de la Londra, din România, acuma nu ştiu exact dacă şi din New York, dar este o expoziţie serioasă cu lucrări serioase, care cu siguranţă va atrage oameni specific pentru asta. Asta avem pe partea de expoziţii. Nu putem să expunem doar arta şi cultura României, ci de aceea conceptul este să cuplăm de foarte multe ori un artist, un muzician, un actor, un regizor local sau din România cu un partener din Europa. Deci avem trupe de teatru din Europa care vin şi pun pe scenă o piesă cu o trupă locală, la fel cu orchestre. Avem un eveniment mare tot în septembrie în care o să fie peste 400 de de muzicieni pe scenă într-una dintre cele mai mari opere de muzică, în care o să vină o orchestră din din Germania. O să vină Orchestre Naţional de France, unde e Cristi Măcelaru timişorean este dirijorul. Va veni John Malkovich să joace o piesă de teatru”, a dezvăluit primarul Timişoarei.

Dominic Fritz spune că îşi doreşte ca şi românii să viziteze Timişoara în acest an, nu doar străinii.

”Avem şi nume mari, dar pentru mine miza nu este neapărat să facem acum chestii pe care le poţi face o dată. Atragi nume mari şi asta este. Miza este să folosim aceste vârfuri pentru a atrage lumea în Timişoara, apropo, nu doar din străinătate, ci şi din România”, a subliniat Fritz.

Acesta a mai afirmat că se aşteaptă ca anul acesta să sosească la Timişoara un milion de turişti.

”E greu de cuantificat, că unii, nu toţi (turiştii), o să o să rămână peste noapte. Eu zic între jumătate de milion şi un milion de turişti, e o cifră realistă. Cea mai importantă cifră însă pentru mine este câţi turişti vor fi în 2024 şi în 2025 cât se vor întoarce. Adică cât reuşim să folosim acest titlu pentru o dinamică pozitivă pe termen lung, nu doar pentru Timişoara, ci şi pentru România”, a precizat edilul.

Primarul Timişoarei spune că Primăria Timişoara s-a angajat să aloce pentru partea de program cultural 20 milioane de euro, din care 5 milioane au fost cheltuiţi în ultimii doi ani.

Întrebat cum a colaborat cu ministrul Culturii, având în vedere că acesta este de la PSD, Dominic Fritz (USR) a explicat că ministrul a înţeles miza strategică pentru ţară.

”Eu cred că domnul ministru a înţeles miza strategică pentru ţară. Acum şi el a venit târziu ministru (…) Au fost momente în care faptul că Primăria este la USR, Consiliul Judeţean este la PNL şi Ministerul Culturii este PSD a fost şi o provocare politică, dar până la urmă eu cred că faptul că suntem unde suntem acuma şi arată că există un consens transpartinic, că acest proiect, dincolo de mize, politici locale, acest proiect are o importanţă strategică pentru toată ţara şi de aceea merită toată susţinerea guvernului. Acum 2 săptămâni şi domnul preşedinte a anunţat că dă înaltul patronaj pentru programul cultural şi cred că şi asta este un semnal că toate forţele politice, dincolo de diferenţele pe care le avem în viaţă de zi cu zi, stau în spatele acestui proiect”, a mai adăugat Dominic Fritz.