Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri o serie de decrete de decorare a unor personalități și instituții de cultură cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Irina Margareta NistorFoto: Agerpress

„Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, v-am conferit înalte distincții ale statului român pentru îndelungata dumneavoastră carieră de profesioniști, prin care ați adus aproape de tineri educația, filmul, literatura, istoria, științele, patrimoniul cultural, printr-o excelentă comunicare a culturii către publicul larg”, a declarat președintele României.

Astfel, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, Teatrului Național „Radu Stanca”, Sibiu;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara și Teatrului Național „Târgu Mureș” – Compania Liviu Rebreanu;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Muzeului Național Peleș;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, Filarmonicii „Moldova” Iași.
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzica”, doamnei Marinescu Axia Ioana Cora, pianistă;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C – „Artele plastice”, domnului Manu Puiu, artist plastic;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Nistor Irina-Margareta, critic de film, prezentator de televiziune, și doamnei Zaharia Florica, doctor în arte vizuale, fondator al Muzeului Textilelor (comuna Băița, județul Hunedoara).

„Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante de care au dat dovadă în activitatea de promovare a valorilor și personalităților culturii naționale, atât în țară, cât și peste hotare, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler doamnei Vodă Eugenia, critic de film și realizator de televiziune, și domnului Prunner Iosif Ion, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”, potrivit presidency.ro.

„În semn de înaltă apreciere pentru deosebita activitate de promovare în societate, pe plan național și internațional, a valorilor și personalităților culturii, pentru susținerea prin intermediul produselor filatelice a valorilor democrației, și pentru sprijinul specific dat creației, inovației și tehnologiei în artele vizuale și decorative, Președintele României a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer doamnei Popescu Cristina, director general al „Romfilatelia”.

Anul 2023, dedicat operelor lui Cantemir și Porumbescu

Președintele Iohannis a mai promulgat legea care dedică anul 2023 cinstirii operelor lui Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu, personalități-simbol ale identității naționale și europene.

„Evenimentele care le vor fi dedicate vor contribui, în țară și peste hotare, la o mai bună cunoaștere și înțelegere a istoriei, precum și a rolului jucat de cultură în dezvoltarea societății noastre.

Totodată, am decis să confer Înaltul Patronaj Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. La 16 ani de la prima Capitală Europeană a Culturii nominalizată în România, care a fost Sibiu, timișorenii vor dovedi, așa cum spune sloganul programului, că pot să-și lumineze orașul prin ei înșiși, prin cultură și implicare comunitară”, a declarat președintele.