​MAPPING '89, un spectacol de istorie și de videomapping în regia lui Carmen Lidia Vidu, a „curs” timp de o oră pe fațada Operei din Timișoara, în seara de 20 decembrie. „Cei care fac revoluțiile nu ajung să și conducă. Revoluția din 1989 este despre un moment de putere colectivă. Propun un eveniment care să-i onoreze pe cei fără glorie”, spune regizoarea premiată cu UNITER-ul pentru cea mai bună regie pentru un spectacol de teatru despre Revoluție, montat la Teatrul Național din București - „Jurnal de România. 1989”.

MAPPING 89Foto: Florin Gherasim

MAPPING '89 este un spectacol de o oră, în regia lui Carmen Lidia Vidu, compus din 13 momente.

Evenimentul s-a repetat de 4 ori, în intervalul 18.00 - 22.00, pe fațada Operei Naționale din Timișoara, în seara de 20 decembrie.

Mesaje video: Ana Blandiana, Victor Rebengiuc, Florin Călinescu, Amalia Enache

A recitat Marius Manole

Parteneri colaboratori: Constantin Duma, Memorialul Revoluției, Gabriela Schinderman, reMind Mapping '89, Ioana Satmari, Andrei Soare, Julien Javions, Ovidiu Rusu, Daniela Rațiu

Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu”, dirijoare Maria Gyuris

MAPPING '89 / Foto: Florin Gherasim

Programul și succesiunea momentelor:

  • 1. REVOLUȚIE, un moment de Julien Javions
  • 2.CÂNTEC NEÎNFRÂNT, o animație realizată de echipa Ioana Satmari și Andrei Soare
  • 3. MESAJ VIDEO - Amalia Enache
  • 4. reMIND MAPPING '89, după un proiect de Alina Satmari și Mihai Mircea Moise
  • 5. 20 DECEMBRIE 1989, TIMIȘOARA, un film din materiale de arhivă; cu sprijinul Televiziunii Române
  • 6. TIMIȘOARA, o animație 3D realizată de Ovidiu Rusu
  • 7. MESAJ VIDEO - Florin Călinescu
  • 8. O SCURTĂ ISTORIE DESENATĂ A REVOLUȚIEI DIN TIMIȘOARA, bandă desenată de Gabi Schinderman
  • 9. MESAJ VIDEO - Ana Blandiana
  • 10. UNFINISHED SOCIALISM / COMMUNISM, versuri de Daniela Rațiu - recită Marius Manole
  • 11. FOTOGRAFII CARE AU FĂCUT ISTORIE. Materiale obținute de la Constantin Duma, Memorialul Revoluției și Tamás Urbán
  • 12. MESAJ VIDEO - Victor Rebengiuc
  • 13. CORUL PE VOCI EGALE AL LICEULUI DE ARTĂ „ION VIDU”. Dirijoare Maria Gyuris

MAPPING '89 / Foto: Florin Gherasim

Revoluția din 1989 este despre un moment de putere colectivă

Carmen Lidia Vidu despre MAPPING '89 și Revoluție:

„Cei care fac revoluțiile nu ajung să și conducă.

Revoluția din 1989 este despre un moment de putere colectivă.

Pentru 20 decembrie 2022, propun Timișoarei un spectacolul de videomapping despre cei care au făcut Revoluție în Timișoara, decembrie 1989. Am numit evenimentul MAPPING ‘89. Că știm sau nu vinovații, că au fost trași la răspundere sau nu, e o parte importantă a istorie. Cealaltă parte e despre popor, despre puterea lui și a revoluționarilor.

Propun un eveniment care să-i onoreze pe cei fără glorie.

MAPPING '89 / Foto: Florin Gherasim

Pe 20 decembrie, în stradă, în Piața Victoriei din Timișoara, de la 18.00 la 22.00, aprindem videoproiectoarele, iluminam orașul și spunem povestea Revoluției din Timișoara.

Prin materiale de arhivă videoproiectate pe fațada Operei și pe pavimentul din fața ei, evenimentul MAPPING ‘89 încearcă să refacă vizual și sonor atmosfera Revoluției din Timișoara 1989.

Căutăm în arhivele oficiale și cele personale filmările care au ca “personaj central” Balconul Operei Române din Timișoara. Oamenii pot retrăi sonor și vizual în anul 2022 acele momente din 1989 la modul cel mai autentic.”

MAPPING '89 / Foto: Florin Gherasim

De ce 20 decembrie?

„Fiindcă 20 decembrie 1989 e ziua în care revoluția s-a mutat din stradă la balconul Operei.

În 20 decembrie 1989 s-a înființat primul partid politic Frontul Democrat Român.

Ziua de 20 decembrie 1989 a însemnat ieşirea întregului oraş în stradă. Toate marile întreprinderi s-au unit, iar mulţimea s-a revărsat pe străzi. Oamenii s-au îndreptat spre Comitetul Judeţean pentru a dialoga cu autorităţile.

Zeci şi zeci de mii de oameni se îndreptau spre centru. Se strigă „Jos cu Ceauşescu!”, „Noi suntem poporul”, „Armata e cu noi”, „Libertate”, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”.

Din balconul Operei, Timișoara a fost declarată oraș liber de comunism.

Revoluția e deja o temă de lucru pentru mine.

MAPPING '89 / Foto: Florin Gherasim

În 2020 am regizat la Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București spectacolul „JURNAL DE ROMÂNIA. 1989”, mai apoi am regizat filmul ”JURNALUL UNEI REVOLUȚII”.

Spectacolul de teatru a câștigat premiul UNITER pentru Regie în 2021.

Regret că cei care au ieșit în stradă, cei care și-au pierdut copiii, mama sau tatăl la Revoluție trebuie să suporte batjocura celor care spun că revolta lor nu a contat, că jocurile au fost făcute, că loviluție, că lovitură de stat…

Am tot respectul pentru cei care au ieșit la Revoluție în stradă. Ei au schimbat România, o țară care acum e membră NATO și UE. Libertatea mea le-o datorez lor.

A fost Revoluție și eu sunt un om liber fiindcă poporul român a avut curaj și a ieșit în stradă.”

MAPPING '89 / Foto: Florin Gherasim

Mărturii ale celor din echipă

Julien Javions

„Sunt născut în Franța, o țară a Revoluției. Sunt obișnuit ca în fiecare an, francezii să iasă în stradă, să protesteze. Au spirit civic foarte dezvoltat.

Evenimentul MAPPING '89 reamintește românilor că revoluția nu ține o singură zi sau o săptămână.

Revoluția ține ani, ține toată viața.

Sunt fondatorul Maison Des Acteurs care are ca scop pregătirea, antrenarea actorilor pentru film.

Lucrând în zona filmului de ficțiune cunosc importanța dramaturgiei și a detaliului.

Ceea ce a fost plăcut la munca pentru Mapping '89 a fost diversitatea ingredientelor care sunt folosite pentru a povesti inteligent un moment din istoria recentă.

În proiectul Mapping '89 am lucrat cu diferite generații, cu oameni de la 17 ani la aproape 90 de ani.

Deci am lucrat cu oameni care au gândiri și stiluri diferite.

Pentru mine asta înseamnă diversitate, dialog, Europa.”

MAPPING '89 / Foto: Florin Gherasim

Alina Satmari

Este lector universitar în cadrul Departamentului de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, unde a înființat si coordonează specializarea Cartografie.

Cu o experienta de mai bine de 20 de ani în cartografie, geovizualizare si analiza spatiala, se ocupa în mare parte de hărți. Din 2019 a inițiat proiectul reMIND MAPPING 89, o arhiva de memorie vie a momentului istoric Revoluția din 1989. Acest proiect este o colecție de hărți digitale interactive cu interviuri, fotografii, statistici, chiar și emoții (www.gistm.ro/revolutie), arhiva realizata cu contribuția voluntară a peste 60 de tineri din Timișoara, București, Hunedoara, Petroșani și Reșița.

"Colaborarea cu regizoarea Carmen Lidia Vidu a fost o onoare și o bucurie. Suntem mândri că arhiva la care se lucrează de trei ani încoace a făcut parte din acest spectacol și ne bucurăm sincer de oamenii pe care i-am cunoscut și cu care am făcut echipă."

Gabi Schinderman

Desenează de când se știe, se exprimă artistic într-un fel sau altul. De prin octombrie 2018 colaborează cu Carmen Lidia Vidu la diferite proiecte care îi hrănesc partea artistică, acesta de acum fiind de asemenea o plăcere.

„Evenimentul dorește să ajungă la public în același fel ca și basmele, nu doar să ne amintească de existența monștrilor, dar și că aceștia pot fi înfrânți.”

MAPPING '89 / Foto: Florin Gherasim

Andrei Soare

”Revoluția din ‘89 este un moment important din istoria tarii si a orasului Timișoara. Acest proiect mi-a oferit șansa sa învăț foarte multe despre acele momente pe care nu le-am trăit, dar datorită cărora astăzi eu sunt liber, generatia mea este libera. Eu cred ca prin Mapping ‘89 am reusit sa aratam tinerilor cat de valoroasa este aceasta libertate, pentru care oameni au luptat, sau chiar si-au dat viata. Mi-a placut enorm de mult sa lucrez la acest proiect coordonat si regizat de Carmen Lidia Vidu alaturi de Ioana Satmari.”

Ioana Satmari

Este elevă în clasa a XII-a a liceului C. D. Loga, din Timișoara. “Cântec neînfrânt” este al cincilea scurtmetraj al Ioanei, dar nu singurul care vorbește despre Revoluție și libertate.

“Pentru mine să lucrez cu o echipă mai mare, împreună cu un sound designer, să adun mai multe viziuni și idei într-un scurtmetraj a fost ceva nou. M-am bucurat să creez o nouă metaforă, să transpun din minte în imagine Libertatea. În seara protecției, am fost surprinsă și fericită să văd întreaga poveste pe un “ecran” atât de mare, Opera din Timișoara.”

MAPPING '89 / Foto: Florin Gherasim

Ionuț Marian Pîrvulescu

„Mulțumim pentru acest spectacol plin de respect și mulțumire celor ce au făcut posibil ca noi sa putem să facem ce facem azi.”

Carmen Lidia Vidu și istoria cu „i” mic

Carmen Lidia Vidu este regizoare de teatru și film documentar.

Se uită în jurul său și caută povești, oameni, istorii cu „i” mic, pe care le aduce publicului său de teatru și film, în forme artistice care generează emoție.

Carmen Lidia Vidu este singurul regizor din România care a câștigat și GOPO și UNITER.

Carmen Lidia Vidu la evenimentul MAPPING '89 / Foto: Florin Gherasim

Pe ultimul l-a primit în 2021 pentru regia spectacolului „Jurnal de România. 1989”, despre istoria cu „i” mare a Revoluției, iar pe primul l-a luat în 2015 cu filmul „O scurtă istorie Astra Film”.

Din 2017 începe colaborarea cu Festivalul George Enescu în calitate de regizoare multimedia.

În online, este o puternică voce feministă, un lider de opinie care vorbește despre teme socio-politice, culturale, civice, despre oamenii autentici și locurile pe care le descoperă în documentarele sale.

Mai multe pe www.carmenlidiavidu.com.