​Premiera austriacă a piesei de teatru „Jurnal de România.Timișoara“, regizată de Carmen Lidia Vidu, a avut loc în seara zilei de 5 decembrie, fiind primul eveniment de anvergură organizat de ICR Viena în avanpremiera anului 2023 Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Jurnal de România.Timișoara la VienaFoto: Hotnews

Alături de publicul austriac și de reprezentanți ai comunității românești din Austria, la eveniment au fost prezenți președinta Senatului României, Alina Gorghiu, membri ai Parlamentului României și Austriei, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală, Ovidiu Megan, ambasadorul Franței în Republica Austria, Gilles Pécout și membri ai corpului diplomatic internațional.

„Jurnal de România.Timișoara” este un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară.

Arhitectura spectacolului este determinată de biografia actorilor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinții, prietenii, necunoscuții, dar și orașul, prin cartierele, locuitorii, artiștii și prin administrația locală, ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată.

Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe experiențele de viață ale actrițelor, fie că vorbim despre momente de fericire sau durere, despre succes sau eșec, despre traume și depresie, despre înstrăinare și regăsire.

„Unde suntem după 30 de ani de libertate?

Cum ne-am transformat, ce am acumulat şi ce am pierdut, cum s-a modificat identitatea noastră în acest timp?

Cum ne raportăm la trecut şi care este perspectiva de astăzi asupra istoriei recente?

Spectacolul “Jurnal de România. Timișoara” vorbește despre traumele trecute și cele prezente, despre om şi oraş, despre trecutul personal şi viitorul urbei.

“Jurnal de România. Timișoara” e o încercare de a cartografia o parte din România în încercarea de a revela confuzia identitară în care ne zbatem, personal, comunitar şi naţional.

O reflecţie lucidă asupra oraşului, fără festivisme, pozitivisme sau negativisme, “Jurnal de România. Timișoara” explorează relaţia acestui oraş eclectic, etnic şi cultural, cu oamenii săi, trecând prin filtrele istoriei recente, ale transformărilor sociale, decăderii/revigorării arhitecturale, sub impactul economiei de piaţă. Cu luciditate, fără patos şi fără ură.” - Carmen Lidia Vidu despre „Jurnal de România.Timișoara”.

Regizoarea Carmen Lidia Vidu, care a fost prezentă în 2017 la Teatrul Schauspielhaus din Viena cu alte două stații din seria „Jurnal de România” (Constanța și Sfântu Gheorghe), a participat și la un Q&A cu studenții de la Institutul de Romanistică în dimineața zilei de 6 decembrie.

Spectacolul „Jurnal de România.Timișoara” a fost primit cu mare entuziasm de publicul austriac, care a rămas să discute cu regizoarea și actrițele Teatrului German de Stat: Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török și Silvia Török.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Teatrul German de Stat Timișoara, Ambasada României în Republica Austria și Asociația Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană.