Seara de film de la Institutul Cultural Roman ii este dedicata, in luna martie, tanarului cineast din Republica Moldova, Igor Cobileanski.. Joi, 20 martie 2008, de la ora 19,00, publicul cinefil bucurestean va putea vedea, la sediul ICR un documentar si trei scurtmetraje realizate de Igor Cobileanski: Murind pentru Madrid; Sasa, Grisa si Ion; (Plictis) si Inspiratie; Cand se stinge lumina. In deschiderea intalnirii vor vorbi autorul filmelor si criticul de film Magda Mihailescu.

Nascut in Republica Moldova, la Chisinau, Igor Cobileanski a absolvit Academia de Teatru si Film, Sectia Regie film si TV la Bucuresti in 1995. Filmografia sa cuprinde titlurile Murind pentru Madrid(documentar, 2000), Rasaritul baltilor (documentar, 2000), Cand se stinge lumina (scurtmetraj fictiune, 2006), Sasa, Grisa si Ion (scurtmetraj fictiune, 2006), (Plictis) si Inspiratie (scurtmetraj fictiune, 2007), TACHE (lungmetraj fictiune, 2008). Filmele sale au fost selectate la numeroase festivaluri de gen internationale. Tanarul regizor a jucat si in filme regizate de Emil Loteanu si David Natvilisvili.

MURIND PENTRU MADRID (2000; documentar, 21 min. Producator: OWH TV STUDIO) prezinta povestea unui un colectiv de dansatori de muzica populara din Ungheni care, in 1986, in schimbul unei deplasari la Madrid, accepta sa concerteze la Cernobil, pentru muncitorii de pe "baricadele" catastrofei.

CAND SE STINGE LUMINA (2006; scurtmetraj de fictiune, 8 min) porneste de la pariul ciudat dintre membrii unei formatii de provincie: un bec bagat in gura poate fi scos la fel de usor? Pariul devine "molipsitor" pentru intreaga societate.

SAȘA, GRIȘA ȘI ION (2006; scurtmetraj de fictiune, 10 min): trei depanatori sunt trimisi iarna in camp pentru a repara un cablu. O vodka bauta in pauza face munca lor inutila.

(PLICTIS) si INSPIRATIE (2007; scurtmetraj fictiune, 10 min. Producator: BRIO STUDIO. Coproducatori: INSOMNIA FILM si MOLDOVA FILM) are ca personaje un primar plictisit, adjunctul sau si politistul comunitatii, care pleaca in cautarea inspiratiei.

Imaginea filmelor este semnata de Sergiu Babara.