Cercei
Foto: MNAR

Creatiile celebrului artist-bijutier grec Ilias Lalounis sunt prezentate in premiera imtr-un muzeu din Romania. Expozitia, a carei vernisaj va avea loc joi, 20 martie 2008, orele 18.00, este deschisa publicului in perioada 21 martie – 5 iulie 2008, la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), in spatiul Sufrageriei Regale. Expozitia prezinta peste 300 de obiecte provenind din 17 colectii create intre anii 1940 –2000 de Ilias Lalaounis, singurul bijutier care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase din Paris. Colectiile prezentate arata un inalt nivel de maiestrie, migala, bun-gust si indrazneala in materie de bijuterie.

Cele 17 colectii din care provin bijuteriile realizate din aur, argint si pietre pretioase prezentate publicului roman sunt grupate in patru sectiuni, informeaza comunicatul de presa al MNAR.

O parte din colectiile expuse la Bucuresti sunt inspirate de perioade din istoria civilizatiei grecesti (colectiile „Paleolitic-Neolitic”, „Minoica-Miceniana”, „Ilion”, „Clasic-Elenistica” si „Bizantina”) sau de motive si simboluri specifice altor culturi (colectia “De la zidurile Constantinopolului la Turnul Londrei”, colectiile “Arabescuri” „Soliman Magnificul” si „De la Luristan la Persepolis”, colectia „Extremul orient” sau colectia „Amerindiana”). O alta sectiune cuprinde colectiile de bijuterii inspirate de lumea moderna aflata in continua miscare si de evolutia noilor tehnologii in domeniul astronomiei si biologiei (colectia „Biosimboluri”, colectia „Miscare in spatiu” si colectia „Coregrafism”).

Obiectele prezentate in cea de-a patra sectiune au fost inspirate de universul vegetal (colectia “Flori de camp din Grecia”), de lumea fascinanta a insectelor (colectia “Microcosm”) sau chiar de desenele spontane si pline de imaginatie ale copiilor (colectia “Fantezii in argint”).

Colier
Foto: MNAR
Potrivit comunicatului de presa, Muzeul de Bijuterii „Ilias Lalaounis” este unicul muzeu din Grecia dedicat bijuteriei contemporane. Colectia permanenta detine bijuterii si microsculptura din peste cincizeci de colectii Lalaounis, dar si obiecte de arta decorativa din secolele XVIII-XX. Infiintat in 1992 in atelierul de odinioara al lui Ilias Lalaounis, muzeul a fost deschis in 1994, cu intentia initiala de a adaposti o colectie particulara exceptionala, constituita din 2000 de bijuterii si 700 obiecte de arta create de artistul-bijutier, din primii ani ai carierei sale si pana in prezent. Astazi muzeul desfasoara o gama larga de activitati ce includ organizarea de expozitii temporare, programe de cercetare, publicatii, conferinte si seminarii pentru publicul adult, programe educative pentru copii. In viitor, muzeul urmareste sa devina un adevarat centru international de studiu al istoriei bijuteriei si al artelor decorative.

Expozitia este insotita de un catalog bilingv ilustrat si de o serie de programe educative pentru copii si adulti urmarind sa faciliteze receptarea mesajului expozitional de catre vizitatori.

La vernisaj vor participa Roxana Theodorescu, director general al Muzeului National de Arta al Romaniei, Ioanna Lalaounis, director al Muzeului de Bijuterii „Ilias Lalaounis” din Atena si Georgios Sofianos, managing director SofMedica, principalul sponsor al expozitiei.Expozitia de bijuterii ”Tribut magnificentei” este organizata sub auspiciile Ministerului Culturii si Cultelor din Romania, ale Ministerului Elen al Culturii si ale Ambasadei Republicii Elene la Bucuresti.

Programul de vizitate a expozitiei este de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00, in perioada martie-aprilie si intre orele 11.00 – 19.00, in perioada mai-iulie. Accesul este gratuit in prima miercuri din luna, informeaza MNAR.