Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a felicitat vineri instituţiile care au contribuit la înscrierea lipiţanilor în patrimoniul UNESCO şi a precizat că este pentru prima dată când o rasă de cai şi tradiţiile de creştere a acestui animal sunt adăugate, scrie News.ro. Ministrul a mai anunţat că Romsilva are două herghelii de cai din această rasă.

Cal din rasa lipiţanăFoto: Andrej Safaric / Alamy / Alamy / Profimedia

„Tradiţia de creştere a cailor din rasa lipiţană a fost adăugată pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a UNESCO. Este pentru prima dată când o rasă de cai şi tradiţiile de creştere a acestui animal sunt adăugate pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii”, a transmis, vineri, ministrul Mediului.

Tanczos Barna a precizat că, dintre statele succesoare ale monarhiei austro-ungare, opt ţări (Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Italia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria) au propus, împreună, tradiţia de creştere a cailor de rasă lipiţană, fapt ce dă dovada unei strânse colaborări şi cooperări între aceste ţări.

Romsilva are două herghelii din această rasă, în Braşov şi Bistriţa-Năsăud

„În România, Romsilva operează două herghelii de rasă lipiţană în judeţul Braşov, la Sâmbăta de Jos, şi în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud. Felicitări, domnului ministru Lucian Romaşcanu, respectiv domnului secretar de stat Demeter András István, şi specialiştilor de la Ministerul Culturii, de la Regia Naţională a Pădurilor ”Romsilva” care prin expertiza lor au contribuit la acest rezultat extraordinar”, a mai transmis ministrul.

Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a aprobat joi înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a elementelor „Artei cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” şi „Tradiţiile de creştere a cailor lipiţani”.