Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) a ajuns la cea de-a saptea editie. In perioada 30 mai – 8 iunie, orasul Cluj Napoca va fi din nou gazda celor mai “vanate” si mai apreciate productii ale momentului, a invitatilor de marca din industria filmului si a unor retrospective si evenimente speciale. Editia din acest an va incepe in forta cu cel mai recent film al regizorului Michael Haneke: thrillerul psihologic Funny Games.

Este vorba despre un remake al filmului cu acelasi titlu si aceeasi semnatura regizorala, produs in Austria natala in 1997. La 10 ani de la premiera versiunii europene, Haneke a decis sa readuca pe marele ecran, in varianta americana, povestea unei familii (mama, tata si copil) luata ostateca de doi tineri, in aparenta inofensivi.

Din distributia filmului fac parte Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt si Brady Corbet, Funny Games.

Pe langa sectiunile deja consacrate – Competitie (rezervata, ca si pana acum, regizorilor aflati la primul sau al doilea film), Supernova, Fara limite, Umbre, 3 X 3, Ziua Maghiara, Doc’n’Roll, Zilele filmului romanesc – selectia semnata de directorul festivalului, Mihai Chirilov, include si cateva grupaje tematice noi, printre care Remade in Bollywood (constand in remake-uri indiene la filme de referinta din istoria recenta a cinematografului) si Real time – filme realizate in timp real, dintr-un singur cadru, fara taietura de montaj.

Anul acesta, Focus-ul TIFF „cade” pe Rusia. O cinematografie foarte diversificata, care continua sa suprinda, reprezentata, prtintre altele, de: The Russian Triangle in regia lui Aleko Tsabadze – castigator al Marelui Premiu la Cottbus si al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Moscova, Cargo 200 al regizorului Aleksei Balabanov – Cea mai buna regie la Gijon Intl Fim Festival si castigator al KNF Award la Rotterdam Film Festival 2008 sau Playing the Victim, nominalizat la cinci categorii in cadrul Premiilor Nika – premiile industriei de film rusesti si castigator al Marelui Premiu la prima edite a Festivalului de la Roma.

Proiectiile in aer liber, marca TIFF, vor continua si anul acesta cu filme prin care organizatorii spera ca cinema Echinox, mai exact, curtea interioara a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, sa devina neincapatoare.

Doi dintre membrii confirmati ai Juriului TIFF din acest an sunt regizorul Corneliu Porumboiu – castigator al Trofeului Transilvania 2006 cu filmul A fost sau n-a fost? si Jay Weissberg, critic de film la prestigioasa publicatie Variety, un impatimit sustinator al cinematografiei romanesti si semnatarul cronicilor excelente la Moartea domnului Lazarescu si 4 luni, 3 saptamani si 2 zile.

Pentru ca anul trecut TIFF-ul a fost extins cu succes si in ex-capitala culturala a Europei, a saptea editie a festivalului va continua la Sibiu, in perioada 11 – 15 iunie, cu proiectii de top in Piata Mica din Sibiu si in alte locatii care vor fi anuntate ulterior.