Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu continuă online până în data de 30 octombrie, ora 23:59, perioadă în care orice persoană aflată pe teritoriul României poate vedea 41 dintre filmele aflate în selecția oficială Astra Film Festival 2022. Un bilet pentru vizionarea unui film costă 20 de lei, iar un abonament pentru toate filmele 200 de lei. Detalii despre bilete și programul complet, aici: https://www.astrafilm.ro/astra- film-online.

Astra Film Festival 2022_foto AFF_Anca NicolaeFoto: Astra Film

„Ne străduim să arătăm filme documentare de calitate la cât mai mulți oameni. Anul acesta, am ajuns în cinematografele din mall, care sunt spații mai puțin obișnuite cu proiecțiile de film de non-ficțiune. Iar prin programul Astra Film Online oferim și publicului care nu a reușit să vină la Sibiu ocazia de a vedea, de acasă, unele dintre cele mai bune filme documentare ale momentului”, declară Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Printre filmele disponibile online se află și cele care au fost laureate la Gala de premiere AFF2022, astfel:

SECȚIUNEA ROMÂNIA: Pocalul. Despre fii și fiice, de Calină Tesăr și Dana Bunescu (România - 2022) - Cel mai bun film, Vulturii din Țaga, de Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu (România, Slovacia - 2022) - Cea mai bună regie, Valuri pe uscat, de Raluca David (România - 2021) - Mențiune specială.

SECȚIUNEA EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST: Magazinul de mărunțișuri, de Łukasz Kowalski (Polonia - 2022) - Cel mai bun documentar, Oi zburătoare, de Alexandra Gulea (Germania, România - 2022) - Mențiune specială.

DOCSCHOOL - Un locșor pe lume, de Emilie Beyssac Cywinska (Franța - 2021) - Cel mai bun film documentar, Dragoste de familie, de Eric Esser (Germania - 2022) - premiul pentru Cel mai bun regizor și Prima aniversare a lui Arsencik, de Valentin-Rareș Fogoroș (România - 2022) - Mențiune specială.

De asemenea, AFF Online oferă acces la filmele proiectate în cadrul temelor speciale, adică:

DRAGOSTE ETERNĂ: Cine am fi fost, de Trec Brehnmer - Germania, 2021; Performing Juliet, de András Visky - SUA, 2021

MOARTE DECISĂ: De ce n-ai rămas de dragul meu?, de Milou Gevers - Olanda, 2022; Cu mâna goală, de Moriya Ben Avot - Israel, 2022)

FEȚELE RĂZBOIULUI: Copiii dușmanului, de Gorki Glaser-Müller - Danemarca, Suedia, Qatar - 2021).

În programul AFF Online se regăsesc și cele trei filme ale regizorului britanic Nick Broomfield proiectate în cadrul programului-portret O viață în documentar - Maeștri: Tatăl meu și cu mine (Marea Britanie, 2019), Marianne și Leonard: Cuvinte de dragoste (Marea Britanie, 2019) și Povestea unui ucigaș în serie (Marea Britanie, 2014).

Astra Film Festival 2022 a avut loc la Sibiu în perioada 9-16 octombrie, în fața unui public de aproximativ 60.000 de persoane, care s-a bucurat de peste 340 de evenimente cinematografice. Un loc aparte l-a constituit, așa cum s-a întâmplat de 14 ani încoace, Astra Film Junior, programul de educație prin film documentar la care au participat peste 27.000 de elevi de la școli și licee din județul Sibiu.

Victor Rebengiuc: „Filmul documentar vă poate duce departe, către înțelegere”

Astra Film Festival 2022 s-a bucurat de prezența a numeroase personalități culturale, care și-au exprimat aprecierea pentru festivalul fondat și condus de regizorul Dumitru Budrala. Fiecare a avut lucruri interesante de spus despre festivalul Astra Film:

„Astra Film Festival arată câte lumi paralele coexistă pe Pământ și ne învață să încercăm cel puțin să construim poduri între ele” (Radu Vancu)

„Acest festival este una dintre principalele rațiuni pentru care eu m-am îndrăgostit de Sibiu. Îți face extraordinar de bine să vezi lumi pe care nu le știi, dar care, dintr-o dată îți apar comprehensive, vii și ți se dezvăluie. Sunt profund recunoscătoare realizatorilor care fac filme documentare și celor care, de 29 de ani, ne farmecă total arătându-ni-le” (Mihaela Miroiu)

„Doza de realism a festivalului internațional de film documentar face ca Sibiul să fie cel mai realist oraș din România” (Părintele Necula) „Nu știu pe nimeni care să fi venit vreodată aici și să nu fi revenit an de an” (Mihaela Dedeoglu)

„Aici se aduc cele mai importante filme documentare” (Cătălin Striblea)

„Publicul Astra Film e de o mare calitate și foarte convins că viața bate filmul” (Armine Vosganian)

„A fost extraordinar să văd cum publicul Astra Film trăiește povestea și simte ceea ce am simțit noi, realizatorii de film documentar” (Juliana Ugrin) „AFF emană o energie extraordinară” (Amalia Enache)

„Am simțit aici cum oamenii trăiesc alături de personaje” (Cătălina Tesăr)

„Este o lecție de istorie live pe care o puteți vedea în sălile de cinema. Emoție pură” (Paula Herlo)

„DokTank e un fel de mirodenie, care ne pregătește să vrem mai mult” (Ada Solomon)

„AFF este un festival pentru minte și un pansament pentru suflet” (Teodora Tompea)

„Filmul documentar aduce povești și lecții de viață” (Ana Gurdiș)

„Puterea realității și credibilitatea pe care le oferă filmul documentar sunt de neprețuit” (Marton Vizkelety)

„Astra Film a jucat un rol în creșterea și dezvoltarea societății românești, a trecerii de la rău la mai bine” (Christian Năsulea)

„Festivalul Astra Film are, pe lângă iubitorii de film documentar, o componentă fantastică: cea educațională” (Claudiu Pândaru)

„Pentru mine, Astra Film este unul dintre primele festivaluri” (Ivana Mladenovic)

„Faptul că oamenii vin la Astra Film Festival să vadă anchete jurnalistice e semn că începe să ne pese de ce se întâmplă cu noi” (Alex Dima)

„Aș vrea să vă spun, dragii mei, că veți găsi întotdeauna cele mai bune și mai profunde răspunsuri în cultură și în educație. Păstrați-vă obiceiul de a citi cărți, de a merge la teatru și de a vedea filme bune. Și păstrați un loc aparte pentru filmul documentar. E o pasiune care, odată deprinsă, rămâne acolo, în minte și în suflet. Și vă poate duce departe, către înțelegere” (din mesajul transmis la finalul festivalului de actorul Victor Rebengiuc).

Parteneriat media