A doua editie a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT se va desfasura in perioada 7-13 aprilie 2008. Potrivit organizatorilor, peste 100 de titluri vor atrage publicul la Cinema Eforie, gazda proiectiilor NexT. Noutatea editiei 2008 o reprezinta includerea in programul festivalului a trei noi sectiuni pe langa cele patru cu care a debutat anul trecut.

Potrivit site-ului oficial al festivalului, spectatorii vor avea si in acest an prilejul intalnirii cu filmele tinerilor cineasti, de la lung-metrajul California Dreamin’ (Nesfarsit) sau mediu-metrajul Marilena de la P7, pana la scurt-metrajele lor studentesti Mihai si Cristina, Poveste la scara C, documentarul Kitchitoarele.2 fm, Cadere libera (regia Dorin Stana, sound design Andrei Toncu), Munceste acum (regia Ion Puican, sound design Andrei Toncu), Mecano (in regia lui Cristian Nemescu, Daniel Serbanica si Florin Serban) si filmul lui Radu Jude, Lampa cu caciula, laureat la Sundance in 2007, al carui sound design ii poarta semnatura lui Andrei Toncu. Anul acesta in sectiunea speciala dedicata filmelor la care au lucrat Cristi si Andrei va fi prezentat in premiera scurt metrajul de animatie Remiza (regia Valeriu Stihi), unde Andrei a realizat coloana sonora.

Pe parcursul unei saptamani vor avea loc proiectii si seminarii. Pe langa sectiunile cu care a debutat anul trecut – Competitie, Festival Friends, Si ei au fost... NexT Generation, Semaine de la Critique, NexT-ul a inclus in program trei noi sectiuni: Countries in Focus, (dedicata anul acesta Irlandei, Spaniei si Suediei), Festival Cities (in cadrul careia vor fi proiectate filme selectionate la festivaluri de scurt-metraj importante, cum ar fi cele de la Milano, Ludwigsburg, Sarajevo, Lisabona si Belgrad) si Future Shorts o selectie de scurt metraje prezentate de organizatia cu acelasi nume, al carei scop il reprezinta promovarea scurt metrajului in lume.

Competitia NexT 2008 va cuprinde 30 de filme de scurt si mediu metraj din 20 de tari. Romania va fi reprezentata in Competitie de 'Joi' in regia lui Hadrian Marcu, 'Stefan' al regizoarei Stanca Radu – castigator al Marelui Premiu in cadrul Festivalului CineMAiubit 2007 si 'Portret de familie' al regizorului Marian Crisan.

Unul dintre scurt metrajele de top ale momentului, cu 20 de premii in palmares si o nominalizare la Oscar 2008 pentru Cel mai bun scurt metraj de animatie – Madame Tutli-Putli in regia lui Chris Lavis si Maciek Szczerbowski este unul dintre capetele de afis ale editiei din acest an. Directorul artistic al festivalului, criticul de film Andrei Gorzo caracterizeaza selectia Competitiei din acest an ca fiind “spectaculoasa”. “Am incercat ca prin fiecare program de filme din Competitie spectatorul sa mearga din varf de placere in varf de placere. Fiecare film din cele 30 selectionate are sansa sa devina favoritul unui grup de spectatori. Fiecare va avea suporterii sai.” declara criticul.

Anul acesta in preselectia NexT au fost inscrise peste 600 de filme de scurt si mediu metraj. Juriul NexT va fi format din Bernard Payen (Franta) – presedintele prestigioasei sectiuni Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes, Anna Hoffman (Germania) – coordonator de program in cadrul sectiunii International Forum of New Cinema a festivalului de la Berlin, Jean Charles Mille (Franta) – director si fondator al retelei Premium Films, unul dintre cele mai importante canale de distributie de scurt metraje din Franta, Jamie Travis (Canada) – regizor, autor a doua dintre filmele aflate in Competitia NexT 2007 – The Patterns Trilogy - Cea mai buna Coloana sonora NexT si The Saddest Boy in the World – Premiul publicului NexT si Tudor Voican – scenarist al filmelor Mihai si Cristina, Poveste la scara C, Marilena de la P7, California Dreamin’ (Nesfarsit), prieten si colaborator al lui Cristian Nemescu.

Seminariile concepute si initiate anul trecut in cadrul festivalului s-au bucurat de un mare succes in randul tinerilor cineasti si publicului pasionat de „secretele” din domeniu. Anul acesta, organizatorii mentin initiativa celor trei seminarii – de regie, sound design si distributie de film. Astfel, Cristian Mungiu va sustine la Orange Concept Store, locatia de desfasurare a seminariilor, un master-class de regie de film in data de 9 aprilie.

Festivalul este organizat de Societatea Culturala NexT in amintirea regizorului Cristian Nemescu si a sound-designerului Andrei Toncu.