"Rezultatul spectacolelor, având în vedere repetițiile penibile, fusese prevăzut și denunțat chiar de artiștii din cor, de muzicienii din orchestră și tehnicienii de scenă, care înțeleseseră imediat că Domingo nu era la înălțimea faimei sale și a sarcinii încredințate de Arena din Verona", scriu organizatorii într-o notă de protest citată de presa italiană.

Placido DomingoFoto: Profimedia Images

"Rezultatul celor două seri a fost foarte prost și doar profesionalismul lucrătorilor din sectorul artistic și cel tehnic ai Fundației Arena a permis ca evenimentul să nu se transforme într-un eșec gigantic. În Turandot, o lucrare dificilă, cu atât mai mult atunci când nu se efectuează repetiţiile necesare, toți artiştii s-au simțit abandonați în mai multe ocazii, riscând de mai multe ori să se piardă controlul. Confirmarea acestui lucru a fost gestul de protest al orchestrei care, conștientă de mediocritatea spectacolului tocmai terminat, a refuzat să se ridice în picioare la obişnuitul semn al dirijorului care îi invita să-şi primească aplauzele.

Mulți instrumentişti și artiști din cor nu au nicio îndoială: spectacolul din data de 26 august a fost una dintre cele mai umilitoare seri pentru întreg sectorul artistic". Motiv pentru care SLC conchide: "După părerea noastră și publicul merită mai mult. Sperăm ca direcția artistică să se mai gândească înainte de organizarea Galei Domingo 2023. Credem că ar fi oportun să fie anulată (tot în lumina scandalurilor din ultimii ani), însă dacă a cere acest lucru este prea mult, se poate lua în considerare posibilitatea de a o organiza ca un omagiu adus lui Domingo, fără ca el să fie protagonistul principal”.

Până și asociațiile feministe din Verona s-au plâns de alegerea Arenei de a-l invita pe Placido Domingo. Într-o scrisoare deschisă trimisă noului primar al orașului, Damiano Tommasi, în calitatea sa de președinte al organismului de operă, asociațiile conduse de "Non una di meno" își exprimă "uimirea și consternarea". "Domingo – scriu în notă – a fost deja inculpat în 2019 pentru hărțuire sexuală, iar în 2020 și-a dat demisia din funcția de director al Operei din Los Angeles, spunând că regretă şi cerându-și scuze victimelor, pentru ca apoi, în scurt timp, să retracteze totul.

Acum este supus altor acuzații grave: pare că ar fi membru al unei secte care tratează femeile ca pe nişte sclave sexuale, sub influența unui autoproclamat guru și profesor de yoga: investigațiile sunt în curs de desfășurare în Argentina".

Material realizat cu sprijinul agenției Rador

"Departe de noi dorinţa de a condamna pe cineva înainte de încheierea cercetărilor și în locul justiției competente, regretăm însă alegerea grotească şi de neînțeles făcută de Fundația Arena", continuă asociațiile feministe. "Actuala prezenţă a lui Placido Domingo la Festivalul de Operă de la Arena este rezultatul unei decizii care scoate clar în evidență care este sensibilitatea superintendentului Gasdia (soprana Cecilia Gasdia) vizavi de chestiuni de o asemenea gravitate și relevanță. Este necesar să ne asumăm responsabilitatea alegerilor care evaluează persoana și nu numai expertiza sa artistică" se precizează la sfârşitul scrisorii.