Organizatorii festivalului Astra Film Sibiu realizeaza si prezinta un program special dedicat documentarului romanesc in cadrul editiei a 27-a a Festivalului International Jean Rouch, care se desfasoara la Muzeul Omului din Paris, in perioada 15-24 martie. Reprezentantii festivalului francez au alocat, in premiera, doua zile documentarului romanesc, solicitand reprezentantilor Astra Film sa faca selectia filmelor, sa initieze o serie de discutii pe aceste teme si sa aduca in fata lumii cele mai importante realizari documentaristice si antropologice din si despre Romania.

„Fara indoiala, Astra Film a devenit un real centru national de film documentar pentru productiile de acest gen din Romania, fapt confirmat, iata, inca o data, daca mai era nevoie, de alegerea facuta de prestigiosul Festivalul Interantional Jean Rouch. Organizatorii au solicitat ca Astra Film sa fie forumul care prezinta documentarul romanesc in cadrul celei de-a 27- editii a acestui festival”, a declarat Dumitru Budrala, directorul Astra Film. De altfel, Dumitru Budrala a fost invitat sa faca parte si din juriul international al festivalului francez, alaturi de alte sase personalitati internationale ale filmului documentar.

  • "Carte blanche" pentru Astra Film

La acest festival, Astra Film are „carte alba”, adica are libertate totala in prezentarea documentarului romanesc din cat mai multe perspective. „In procesul de selectare a celor sapte documentare romanesti care vor fi prezentate, am urmarit sa cuprind cat mai multe stiluri de documentar (observational, artistic, de televiziune) si tematici variate (comunismul, transhumanta in conditiile de tranzitie, migratia din Romania, viata si framantarile etniilor), ba chiar am tinut sa aratam perspectiva strainilor asupra realitatilor romanesti – motiv pentru care am selectat si productii straine care au ca tematica Romania”, spune Dumitru Budrala. Fiecare film adus de Astra Film va fi prezentat de Dumitru Budrala si Csilla Kato (coordonator al Astra Film Fest), care vor modera si discutiile de dupa proiectie.

Zilele filmului romanesc, programate pentru primele doua zile ale festivalului (sambata si duminica, 15-16 martie), sunt deschise de filmul lui Dumitru Budrala La drum, documentar premiat la numeroase evenimente internationale de gen si care are in prim-plan zbuciumata viata a ciobanilor. Al doilea film prezentat in cadrul festivalului de la Paris este Gratian, semnat de Thomas Ciulei, povestea unui muntean considerat de localnici drept varcolac.

O alta prezenta selectata de Astra Film in cadrul festivalului francez este trilogia Ultimii tarani a lui Angus MacQueen (celebru documentarist britanic); trilogia lui este o ampla relatare a dublei vieti a maramuresenilor – cea de purtatori de datini si cea de muncitori ilegali in tarile Uniunii Europene. Decreteii, filmul lui Florin Iepan si ultimul al zilei de sambata, urmareste povestea celor care, din ordinul lui Nicolae Ceausescu, au avut de suferit de pe urma Decretului 770, care interzicea avorturile.

Ziua de duminica a festivalului francez este deschisa de un alt film al lui Dumitru Budrala, Blestemul ariciului, o impresionanta poveste a tiganilor baiesi, condamnati la supravietuire intr-o crunta saracie. Campionul din Balcani, semnat de Réka Kincses, este filmul castigator al Astra Film Fest 2006 si va fi urmat la Paris de documentarul lui Dieter Auner, Leaving Transylvania, o poveste despre migratia sasilor din Transilvania, de dupa caderea comunismului, pentru a-si reintregi familiile in Germania.

Prezenta Astra Film la Paris este prima in calitate de „ambasador” in acest an. Organizatorii festivalului sibian mai sunt invitati sa prezinte documentare romanesti in Olanda, Italia, Polonia si Rusia. Festivalul International Jean Rouch a fost initiat de cel al carui nume il poarta: Jean Rouch, o personalitate a documentarului, creatorul curentului numit „cinéma vérité”. Jean Rouch a schimbat genul documentarului din toata lumea, influentand de asemenea filmele franceze de fictiune din anii '60.