Străzi deschise se extinde în weekendul 30-31 iulie într-o nouă zonă centrală a Capitalei și cuprinde, pe lângă traseele binecunoscute de pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff, și str. Jean Louis Calderon, pe segmentul cuprins între str. Batiște și str. C.A. Rosetti, anunță organizatorii.

Străzi DeschiseFoto: Hotnews

Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană se desfăşoară în perioada aprilie-octombrie 2022 şi propune locuitorilor o (re)împrietenire cu oraşul în care trăiesc prin intermediul unor weekenduri pietonale în mai multe zone centrale şi din sectoare.

Zonele care devin pietonale variază de la weekend la weekend, proiectul urmărind să ofere posibilitatea cât mai multor locuitori ai Capitalei să se bucure de insule de relaxare temporare în spaţiul public altminteri aglomerat al oraşului.

Proiectul a avut loc până acum în zona centrală, dar și în sectoarele 1, 4 și 6, iar în acest weekend „Străzi deschise” se extinde și în sectorul 2, într-o nouă zonă centrală.

Programul artistic de pe traseele pietonale ale evenimentului, „Străzi deschise” se desfășoară cu participarea instituțiilor de cultură, a artiștilor şi companiilor independente din Bucureşti.

Zone pietonale / Străzi deschise 30-31 iulie 2022, între orele 09:00 şi 22:00:

  • Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;
  • Șoseaua Kiseleff între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei;
  • Str. J.L. Calderon între str. Batiște și C.A.Rosetti (Sectorul 2).

Programul Străzi deschise, București pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff | 30-31 iulie

Programul artistic din acest weekend la „Străzi deschise” include o nouă călătoriei urbană cu Tramvaiul Bookurești, care o are ca invitată pe Nora Iuga și pe violoncelistul Mihail Grigore, spectacole de teatru de păpuși prezentate de Teatrul de Animație Țăndărică, momente de magie, spectacole de street dance (prezentate de ARCUB & Asociația Challenge Arts), instalația participativă „De ce iubești București” pe fațada Magazinului Muzica și o lecție interactivă de istorie care va avea loc în fața Muzeului Național de Istorie a României (propusă de Filiala București a Asociației Terra Dacica Aeterna).

Pentru a doilea weekend consecutiv, trecătorii sunt invitați să interacționeze cu elementele de mobilier stradal amplasate în zona Hotelului Radisson în cadrul proiectului (Un)balanced, câștigător al burselor de idei „București RE:imaginat”.

Din programul zilei de duminică mai face parte și atelierul de icoane pe sticlă, adresat copiilor și coordonat de Liviu Balâc, distins de Ministerul Culturii cu titlul onorific de Tezaur Uman Viu pentru prelucrarea lemnului – realizare icoane din lemn.

Pe Șoseaua Kiseleff, copiii vor fi invitați din nou să se joace în aer liber, în zonele de mișcare și de joacă pregătire de PROEDUS.

Programul Străzi deschise, București pe Str. Jean Louis Calderon (între str. Batiște și C.A.Rosetti | 30-31 iulie

Noua zonă pietonală din cadrul „Străzi deschise” inaugurată în acest weekend va găzdui o reeditare a proiectului „Epopeea participativă București ‘21” – un proiect ARCUB, inițiat de Svetlana Cârstean, care are la bază poemul participativ despre București.

Inițiativa presupune „ocuparea” străzii cu versuri din acest poem, prilejuind astfel trecătorilor o întâlnire directă, nemediată, cu poezia despre oraș, cu vocile poeților și invitându-i într-o imersiune în poezia urbană. Tot pe Str. Calderon, vor avea loc în weekend concerte de jazz, susținute de Albert Tajti (pian), Ioana Spînu (voce), Paolo Profeti (saxofon), recitaluri de muzică pop (Școala de Artă București), o paradă a cățeilor (ASPA) și vor fi amenajate noi spații de joacă și mișcare pentru copii (PROEDUS).

Străzi deschise - Restricții rutiere Calea Victoriei

În perioada 30-31 iulie 2022, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea mașinilor pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, pe strada George Enescu, strada Ştirbei Vodă, Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor. Rutele alternative de transport sunt disponibile aici.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

Începând cu weekendul 2-3 iulie 2022, în weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00.

  • Șoseaua Kiseleff | Traficul va fi restricționat pe segmentul cuprins între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei, fără afectarea traficului rutier în intersecție.
  • Str. Jean Louis Calderon | Traficul rutier pe segmentul cuprins între Str. Batiște și str. C.A.Rosetti va fi restricționat începând de sâmbătă dimineața, ora 11:00, până duminică seara, ora 22:00.

Program artistic Străzi deschise 30-31 iulie 2022

Programul complet al weekendului 30-31 iulie 2022 „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” este disponibil pe site-ul Primăriei Municipiul București, ARCUB, Creart și Proedus.