Preotul catolic polonez Michael Helle este castigatorul editiei 2008 a Premiului Templeton, devenind cea de-a treia personalitate din estul Europei premiata de catre fundatia Templeton. Distinctia a fost anuntata in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc, miercuri, la Centrul Cultelor (the Church Center) al Natiunilor Unite din New York, insa premiul va fi inmanat de catre ducele va Edinburgh, in cadrul unei ceremonii private la Palatul Buckingham, pe data de 7 mai 2008.

Dupa Alexandr Soljenitin, premiat in anul 1983, si Sir Sigmund Sternberg, om de afaceri si filantrop britanic nascut in Ungaria, premiat in 1998, castigatorul de anul acesta este cea de-a treia personalitate din estul Europei premiata de catre fundatia Templeton. Pentru prima data in istoria sa de 36 de ani, Premiul Templeton a fost acordat de un juriu din care a facut parte si o personalitate binecunoscuta a vietii publice din Romania, Eminenta Sa Daniel Ciobotea, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Initiat in anul 1973 de catre omul de afaceri si filantropul Sir John Templeton, premiul a fost gandit drept o replica la Premiul Nobel, pe care il depaseste, de altfel, ca valoare. Spre deosebire de Premiul Nobel, care se acorda cu precadere unor rezultate pur stiintifice din domeniul stiintelor exacte, Premiul Templeton se acorda unor contributii exceptionale situate la intersectia dintre stiinta si religie. In valoare de 820.000 de lire sterline, adica peste 1,6 milioane de dolari, cel mai mare premiu oferit unei persoane private se doreste o recunoastere a importantei cercetarilor din zonele de granita ale intrebarilor fundamentale privitoare la natura umana si legile prime ale fizicii.

Primul premiu Templeton a fost acordat in anul 1973 Maicai Tereza, laureata si a Premiului Nobel pentru Pace, pentru contributiile sale in domeniul religiei si al caritatii. Printre personalitatile care au primit distinctia Fundatiei John Templeton se mai numara faimosul scriitor rus Alexandr Soljenitin (1983), marele fizician german Carl Friedrich von Weizsäcker si reverendul scotian Lord MacLeod, ambii premiati in anul 1989.