Asociația culturală Tătărescu și Asociația cultural-istorică Pleniceanu organizează la Târgu Jiu, în data de 24 iunie 2022, cu ocazia celei de-a X-a ediții a Zilei universale a iei, Expoziția Națională de Fotografie Documentară „Cămașa tradițională, simbol al regalității românești”.

Regina Maria alături de principesele Mărioara, Ileana și ElenaFoto: Casa Regală a României - Fototeca

Expoziția va cuprinde 24 de fotografii document, o parte dintre acestea colorizate, cu reginele și prințesele României purtând costume și cămăși tradiționale, peste ani acestea devenind un simbol al regalității românești. Astăzi, ia tradițională, cămașa cu altiță, are șanse să ajungă în Patrimonial Mondial UNESCO.

Regina Maria alături de principesa Ileana (Sursa: Arhiva Națională a României, Fond SANIC, Casa Regală - Fototeca)

Fotografiilecare vor fi expuse vineri la Târgu Jiu, în Piața Victoriei provin din colecții particulare, Arhiva Națională a României și presa vremii, înfățișându-le pe reginele și prințesele României purtând costume și cămăși tradiționale.

Prin organizarea acestei expoziții foto-documentare, Târgu Jiul se alătură municipiilor și orașelor care organizează în acest an evenimente dedicate Zilei Universale a Iei, dar și celebrării Centenarului Încoronării de la Alba Iulia.

Principesa Elena (Sursa: Arhiva Națională a României, Fond SANIC, Casa Regală - Fototeca)

Regina Elisabeta (Sursa: Arhiva Națională a României, Fond SANIC, Casa Regală - Fototeca)

Regina Maria la Bran (Sursa: Arhiva Națională a României, Fond SANIC, Casa Regală - Fototeca)

Regina Maria la Bran (Sursa: Arhiva Națională a României, Fond SANIC, Casa Regală - Fototeca)