Spectacolul cu piesa Amalia respira adanc a Alinei Nelega va avea premiera in fata publicului polonez. Piesa Amalia respira adanc a fost tradusa anul trecut de Szymon Wcisło si a fost publicata in Revista „Dialog” din Poznań. Pusa in scena de regizoarea Natalia Sołtysik, piesa va avea doua reprezentatii in prezenta autoarei Alinei Nelega, in data de 13 aprilie la Łódź si in 14 aprilie la Varsovia.

Tanara regizoare Natalia Sołtysik de la Teatrul „Współczesny” din Varsovia a fost atrasa de complexitatea personajului „Amalia” si a situatiilor dramatice si a decis sa realizeze o montare aflata la intersectia dintre spectacolul-lectura si spectacolul teatral propriu-zis. Rolul Amaliei va fi interpretat de actrita Małgorzata Lipmann de la Teatr Polski din Varsovia. Proiectul se va derula sub egida Institutului Cultural Roman din Varsovia, principalul sau sustinator logistic si financiar.

Potrivit ICR Varsovia, montarea va fi prezentata pe unele dintre cele mai cunoscute scene alternative din Polonia. La Łódź, spectacolul se va juca in Clubul „Szafa”, spatiu in care au loc frecvent proiecte culturale; la Varsovia, montarea va fi prezenta in sala de spectacole a celebrului „Chłodna 25”, club care a primit in anul 2007 Premiul „Gazetei Wyborcza”, cotidianul condus de Adam Michnik, pentru cel mai bun spatiu cultural alternativ din Varsovia.

Dupa fiecare prezentare, cele trei autoare ale spectacolului, dramaturgul Alina Nelega, regizoarea Natalia Sołtysik si actrita Małgorzata Lipmann vor intra in dialog cu publicul nu numai despre temele principale ale piesei si despre teatrul romanesc, ci si despre experienta descoperirii si montarii acestui text.

Pe langa prezentarea unui autor roman reprezentativ, cele doua evenimente urmaresc sa atraga atentia oamenilor de teatru din Polonia asupra teatrului romanesc in general, incercand sa deschida calea literaturii dramatice romanesti spre marile scene ale Poloniei.