Exponatul lunii iunie al Muzeului Naţional de Arheologie din Bulgaria este un cercel din argint în formă de floare din mileniul al III-lea î.Hr. Ornamentul poate fi văzut în Sala de Preistorie a expoziţiei permanente a muzeului.

Cercel din argint din mileniul III î.Hr.Foto: Facebook/ Национален археологически институт с музей - БАН

Cercelul a fost găsit accidental în regiunea Şumen, din nord-estul Bulgariei, relatează Agerpres, care citează agenția naţională de presă bulgară BTA.

Cercelul are patru frunze care seamănă cu cele de măslin sau oleandru, fiecare având o linie longitudinală. Un capăt al fiecărei frunze este lipit de o bilă care este ataşată la o sârmă rotundă conică.

Doar un alt ornament cunoscut din mileniul al III-lea î.Hr. are o formă similară: un cercel de aur dintr-un mormânt minoic timpuriu de pe insula Mochlos, lângă Creta, care este acum expus la muzeul arheologic din Heraklion. Ornamentul minoic are frunze de aur ataşate pe sârmă de argint.

Motivele florale sunt tipice şcolilor de bijuterii minoice timpurii.

Cercetătorii cred că ornamentul de tip Mochlos găsit în zona Şumen ar fi putut fi adus pe aceste meleaguri din Creta, indicând o posibilă rută comercială din Creta către Dunărea de Jos/ Transilvania prin Tracia de Est.

Experţii notează că mileniul al III-lea î.Hr. a fost o perioadă în care creativitatea şi arta au înflorit, împreună cu schimbul de materii prime, idei, tehnologii, afirmă oameni de ştiinţă. Era o perioadă a comerţului şi a contactelor pe distanţe lungi. Toţi aceşti factori au avut un impact asupra apariţiei civilizaţiilor şi dezvoltării producţiei de bijuterii, afirmă experţi ai Muzeului de Arheologie.