Joi, 16 iunie, la ora 19, Librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda lansării volumului Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia, cea mai recentă carte a jurnalistei Sabina Fati, autoarea volumelor documentare Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 km, 2500 de ani de istorie și Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time, apărute la Humanitas în 2015 și 2016.

„Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi” -Sabina FatiFoto: Hotnews

La eveniment vor participa, alături de autoare, Alina Achim-Inayeh, Lidia Bodea și Cristian Pătrășconiu. Accesul în librărie este liber, pe baza unei rezervări prin Eventbook. Purtarea măștii este recomandată.

„Foarte puțini autori au reușit să creeze un gen nou într-o cultură. Cu trei cărți de călătorii, izvorâte din același proiect și alcătuind deja o operă.

Cum poate fi definit în câteva cuvinte proiectul Sabinei Fati? Călătoria ca jurnalistă – neapărat de una singură – în lumi nebătute de alții. Călătorii cu risc, cât mai departe spre Est, acolo unde lumea nu se duce niciodată în vacanță și unde mentalitățile «lor» sunt în răspăr cu ale «noastre». Și unde geografia, istoria și politica s-au împletit în așa fel încât au pus pe lume chipuri nebănuite ale umanului.

Cu ce anume se pleacă în astfel de călătorii? Niciodată cu mai mult decât un rucsac, cântărind cam cât jumătate din greutatea celei care-l cară. Totdeauna cu multă nebunie, cu patima de a împărtăși, cu foarte multe cărți citite, cu priceperea de a împleti reportajul cu analiza și evocarea cu scrisul de mare clasă, cu teribile incursiuni în trecut, cu aventuri de tot soiul, mai cu seamă la granițe! Iar, la întoarcere, pe Sabina Fati o întâmpinăm uimiți și bucuroși că, după ce a traversat Kurdistanul, Irakul (federal!), Anatolia și Armenia, a reușit, și de data asta, să revină acasă.“ — GABRIEL LIICEANU

Evenimentul va fi transmis și online & live, pe pagina de Facebook Humanitas și pe canalul YouTube Humanitas. Înregistrările video vor fi disponibile ulterior pe canalul YouTube Humanitas, iar cele audio pe canalele Humanitas pentru podcasturi de pe SoundCloud, Spotify, Deezer, Apple și Google.