Festivalul Primavara Poetilor, aflat la editia a IV-a in Romania, se desfasoara anul acesta intre 10 si 25 martie. Timp de saisprezece zile, vor avea loc in intreaga tara zeci de lecturi, mese rotunde si dezbateri, lansari de carte si de reviste, spectacole de muzica si poezie.

Potrivit organizatorilor, treizeci de proiecte culturale vor reuni diferite evenimente care se adreseaza tinerilor cititori din licee, scoli generale si universitati (Cuvinte despre poezia de astazi, Ateliere literare 2008, concursuri literare) sau publicului larg (Maraton poetic, Biblioteca poetilor si Astazi, poezie! – lecturi in spatii publice, biblioteci, cluburi, ceainarii si cafenele, Acasa la poetul nostru, Poezie pe mai multe voci, Poezie vizuala, carti postale cu poeme scrise de autori romani contemporani care vor fi oferite gratuit etc.). Exista, de asemenea, cateva programe specifice destinate persoanelor care se gasesc in spitale sau in case de batrani, precum si in penitenciare – Lumea dinauntru, lumea din afara.

Alte doua programe – Les Belles Fraçaises si Frumoasele Olandeze Zburatoare – vor prezenta poezia contemporana din Franta si Olanda. Revista Versus/m, intr-un numar special dedicat festivalului, isi va invita cititorii sa descopere poemele unor autori consacrati din Maroc. Iar programul ZOOM-ROUMANIE, initiat in 2006 de Linda Maria Baros, isi continua actiunea de promovare a literaturii noastre in strainatate prin publicarea poeziilor catorva zeci de autori romani in Franta, Canada si Maroc, prin lecturi si participari la diferite festivaluri internationale.

Potrivit programului festivalului, vor fi lansate doua biblioteci virtuale: POETARIUM – care ii va prezenta pe poetii invitati la manifestarile literare, si La Bibliothèque ZOOM – care va cuprinde autori francezi/belgieni/spanioli/olandezi tradusi in limba romana si autori romani tradusi in limba franceza (poezii, note biobibliografice, fotografii).

Organizatorii generali ai festivalului sunt Linda Maria Baros, Horia Garbea, Uniunea Scriitorilor din Romania, Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Institutul Cultural Francez. Acestora li se adauga Muzeul National al Literaturii Romane, editurile Cartea Romaneasca si Vinea, precum si diferite centre culturale si asociatii, case de cultura si biblioteci judetene, edituri, reviste sau librarii din tara. La organizarea unor evenimente din Bucuresti participa si poetii Dan Mircea Cipariu (atelier literar la Penitenciarul de maxima siguranta Rahova, lecturi la Colegiul tehnic Edmond Nicolau, Liceul de coregrafie Floria Capsali, Club A), Peter Sragher si Miruna Vlada (Primavara Poetilor in Club A – impreuna cu Paul Radu, si lecturi in 30 de licee).

La aceasta editie se estimeaza ca vor participa peste 300 de scriitori, cantareti, actori, pictori si diferiti oameni de cultura din 60 de orase: Alexandria, Amara, Arad, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Calimanesti, Campina, Campulung Moldovenesc, Campulung Muscel, Caracal, Cluj-Napoca, Constanta, Corabia, Craiova, Curtea de Arges, Deva, Dragasani, Fagaras, Focsani, Gaesti, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Lugoj, Mangalia, Marasesti, Mizil, Onesti, Oradea, Orastie, Piatra-Neamt, Pitesti, Ploiesti, Ramnicu-Sarat, Ramnicu-Valcea, Reghin, Resita, Rosiorii de Vede, Sibiu, Sighetul Marmatiei, Slatina, Slobozia, Suceava, Targoviste, Targu Jiu, Targu Mures, Targu Neamt, Timisoara, Topoloveni, Tulcea, Turnu Magurele, Turnu Severin, Zalau.