Festivalul Astra Film a fost inclus în rețeaua European Film Awards a celor mai importante festivaluri de cinema documentar, iar organizatorii festivalului de film documentar de la Sibiu primesc dreptul de a face propuneri pentru Premiile Academiei Europene de Film

Astra Film FestivalFoto: Astra Film

Consiliul Academiei Europene de Film a decis să includă Astra Film Festival pe lista festivalurilor majore de film documentar din lume, unde se află festivaluri de film non-ficțiune precum IDFA, Vision du Reel, Cinema du Reel, CPH Dox sau festivaluri de categoria A, care au secțiuni de film documentar, precum Cannes, Berlin (Berlinale), Veneția, Locarno, Sarajevo, Salt Lake City (Sundance) sau Tribeca. Ca urmare a acestei decizii, organizatorii Astra Film Festival vor putea face încă din acest an nominalizări directe pentru Premiile Academiei Europene de Film, considerate a fi Oscarul european.

European Film Awards celebrează anual, din 1988, excelența în producția cinematografică. Ceremonia de decernare a premiilor (European Film Awards) are loc în luna decembrie la sediul din Berlin, în anii impari, respectiv în alte orașe europene, în anii pari. În acest an, ceremonia se va desfășura în capitala Islandei, Reykjavik. Propunerile trebuie să fie făcute până în data de 31 mai, iar nominalizările oficiale vor fi anunțate în data de 8 noiembrie.

„Ne bucură această recunoaștere a prestigiului european pe care îl are Astra Film Festival. Este confirmare a profesionalismului dovedit de festivalul nostru vreme de trei decenii, ca urmare a unui efort susținut, greu de imaginat”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Filmele documentare eligibile la Premiile Academiei Europene de Film 2022 trebuie să fie lungmetraje (cel puțin 70 de minute), producții europene și să fi fost lansate oficial în intervalul iunie 2021 - mai 2022. În plus, trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre condițiile următoare: să fi fost premiate la un festival major (cum este, de exemplu, Astra Film Festival) sau să fi fost selectate la cel puțin trei festivaluri majore sau să fi fost lansate în cinematografe în cel puțin trei țări.

Astfel, filmele europene premiate la Astra Film Festival, care îndeplinesc criteriile enunțate mai sus, se califică automat pentru nominalizare la European Film Awards. În plus, toate filmele europene din selecția oficială AFF au, de acum, o șansă în plus pentru a fi nominalizate. Inclusiv cele de la ediția AFF2021.

În prezent, Academia Europeană de Film are peste 2.700 de membri, iar European Film Awards a devenit unul dintre cele mai importante evenimente internaționale de film, cu o ceremonie transmisă în zeci de țări.

Printre românii și producțiile românești care au triumfat de-a lungul timpului la European Film Awards se află Cristian Mungiu (cel mai bun regizor, 2007), cu filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (cel mai bun film, 2007), Colectiv (cel mai bun documentar, 2020), Cadoul de Crăciun (cel mai bun scurtmetraj, 2019), Ada Solomon (European Co-production Award – Prix Eurimages, 2013), Superman, Spiderman sau Batman (cel mai bun scurtmetraj, 2012) și Maia Morgenstern (cea mai bună actriță, 1993).

Înființat în 1993, Festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, principala platformă a documentarului din România și una dintre cele mai importante din Europa, este în căutare permanentă de filme documentare cu o prezență puternică a perspectivei regizorului, atât în formă, cât și în conținut. Specialiștii și publicul AFF Sibiu apreciază în mod deosebit calitățile cinematografice, onestitatea, curajul de a aborda teme dificile, originalitatea și creativitatea.

Festivalul Astra Film se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.