Alina Cojocaru
Foto: ICR

In perioada 7 - 9 martie 2008, pe scena de la Teatro de Madrid au avut loc trei spectacole de exceptie cu baletul Giselle in care au evoluat Alina Cojocaru, prim-balerina a Teatrului Regal Covent Garden de la Londra, partenerul sau, Johan Kobborg si Baletul National al Operei Bucuresti.

Potrivit ICR Madrid, spectacolele s-au desfasurat cu casa inchisa, iar publicul madrilen a ovationat la scena deschisa evolutia celor 37 de balerini.

Dupa premiera, Alina Cojocaru a facut cateva declaratii pentru ICR Madrid. Referindu-se la cele trei reprezentatii din capitala Spaniei, Alina Cojocaru a declarat : “Am avut parte de o atmosfera foarte frumoasa, o legatura foarte buna cu publicul si m-am simtit foarte bine alaturi de partenerul meu si de balerinii romani de la Opera Nationala din Bucuresti. A fost chiar un moment magic pentru mine si se pare ca publicul madrilen a simtit la fel. Profesionalismul, experienta si pasiunea pot aduce o colaborare foarte buna, asa cum a fost aceasta, cu Opera, alaturi de care am repetat doar cateva ore, in pre-ziua premierei de la Madrid; a fost o adevarata munca de echipa.”

“Giselle a reprezentat pentru mine o provocare, spune Alina Cojocaru, pentru ca este o piesa veche, s-a jucat mult, oamenii aveau deja o idee despre cum ar fi trebui sa arate; important este sa aduci un aer proaspat, ceva nou, sa faci piesa interesanta pentru publicul din zilele noastre. Ca artist, iti fixezi intotdeauna teluri pe care incerci sa le atingi si nu stii niciodata daca ai reusit, asa ca in permanenta incerci sa ajungi acolo, ceea ce este minunat. (…) Toata munca pe care o depui te aduce la un moment dat intr-un punct infricosator, vulnerabil, in care te deschizi total publicului, ii arati cum esti in acel moment. Peste cativa ani vei arata altceva, pentru ca vei fi altfel. (…) Cand intru pe scena uit ca sunt la Londra, Madrid sau Bucuresti, este locul magic unde arta pe care o fac prinde viata si toate persoanele din jurul meu vorbesc aceeasi limba a dansului si toata lumea incearca sa aduca la viata, cu aceeasi pasiune, spectacolul la care lucram.”

Baletul Giselle
Foto: ICR
Alina Cojocaru a studiat baletul la Kiev timp de sapte ani, perfectionan-du-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii bursei Premiului Lausanne. A dansat timp de un an in cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutand in Don Quijote, Frumoasa din padurea adormita, Spargatorul de nuci, Coppelia ), dupa care a revenit la Londra in 1999, fiind promovata ca prim - balerina . Dupa succesul repurtat in Giselle, a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluand apoi in rolul Odette - Odile din Lacul lebedelor, Romeo si Julieta (coregrafia McMillan), Don Quijote (in viziunea lui Nureev), Evgheni Oneghin (semnat de Cranko), Bayadera (realizata de Makarova) etc. In 2002 a aparut pentru prima oara pe scena romaneasca , interpretand, alaturi de ansamblul Operei Nationale din Bucuresti, rolul titular din Giselle.

“Sunt intr-un moment al carierei mele in care ma pot relaxa si ma pot bucura de prezenta pe scena, incercand, in acelasi timp sa imi imbunatatesc performantele ca balerina, incerc sa ma bucur cat mai mult de ceea ce fac”, a declarat Alina Cojocaru.

Spectacolul cu baletul Giselle de A. Adam, din capitala Spaniei a fost organizat de Institutul Cultural Roman de la Madrid.