Actrița Viorica Vodă a avut un moment de curaj, marți seară, pe scena Premiilor Gopo, unde a vorbit despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului, după rolul său din filmul Filantropica

Actrita Viorica Voda sustine o alocutiune la Gala Premiilor GopoFoto: AGERPRES

Actrița s-a aflat pe scena Premiilor Gopo alături de echipa filmului Filantropica, regizat de Nae Caranfil, cu ocazia aniversării a 20 de ani de lansarea peliculei. Ea avea 25 de ani când a interpretat rolul Dianei Dobrovicescu, tânăra blondă de care se îndrăgostește personajul principal Ovidiu Gorea, interpretat de Mircea Diaconu.

"Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare"

  • “Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui.
  • Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost", a spus Viorica Vodă, potrivit publicației "Cultura la dubă".

Viorica Vodă, care este din Republica Moldova, a atras atenția că nu vrea să se "reinventeze" printr-o campanie "#meetoo from Moldova": "Nu. Nu despre asta e vorba".

  • "Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.
  • Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună.
  • Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare", a mai spus actrița Viorica Vodă, pe scena Premiilor Gopo.

Intervenția Vioricăi Vodă a fost completată de actrița Mara Nicolescu, care a interpretat rolul Mirunei în Filantropica și care fost căsătorită cu regizorul Nae Caranfil: "Îmi pare rău să aud povestea atât de tristă a Vioricăi, pe mine nu m-au confundat”.

"Da, dar tu erai iubita lui Nae și pe mine m-au confundat cu tine, de aceea m-au abordat”, a fost replica Vioricăi Vodă.

Gala a continuat aproximativ jumătate de oră, fără ca cineva să mai completeze mărturisirea Vioricăi Vodă, până la momentul decernării Premiului Gopo pentru cea mai bună actriță în rol principal, care i-a revenit Katiei Pascariu. Actrița a subliniat importanța discursului Vioricăi Vodă, remarcând că s-a trecut "cam repede" peste el, mai scrie "Cultura la dubă".

  • “Cred că au fost niște lucruri memorabile în seara asta, nu ce zic eu, și cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă.
  • Și aș vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aș vrea să mulțumesc că le-a zis, îmi pare rău că a durat 20 de ani să spună ce a spus. Și îmi pare foarte rău pentru reacțiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei și a fost oribil. Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi.
  • Și îi mulțumesc încă o dată. Și felicitări!”, a spus Katia Pascariu.