La Suceava are loc festivalul interjudețean de poezie „Ion Cozmei”, ajuns anul acesta la ediția a IV-a, organizat de Centrul Cultural „Bucovina”, u sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Suceava și al Consiliului Județean Suceava. Termenul pentru înscriere este 5 mai, iar premierea va avea loc în 14-15 mai.

Ion CozmeiFoto: Arhiva personala

Pentru concurs, se va trimite textul poetic (poezie în manuscris – nepublicată) prin e-mail, într-un document Word, care va cuprinde cel mult 10 poezii și cel puțin 5 poezii semnate cu un motto, alături de fișa de înscriere. Același motto trebuie să figureze și în fișa de înscriere. Motto se atașează o singură dată pe grupajul poetic și nu deasupra fiecărui poem/poezie.

Organizatorii atrag atenția: „În nici un caz 10 poezii și 10 mottouri!”. La concurs pot participa elevi din clasele a VIII-a, dar și cei din clasele IX-XII din județul Suceava, cât și din celelalte județe ale țării din România, iubitori de poezie și creatori, cadre didactice etc., care nu au debutat editorial și nu au câștigat Marele Premiu la edițiile anterioare ale festivalului.

Reguli de redactare: „Textele tuturor secțiunilor studiului se redactează în Word, font Times New Roman, corp 12, spațiere: la un singur rând. Nu se admit texte fără diacritice. Textele vor fi redactate cu â/sunt. De asemenea, se vor respecta normele în vigoare: vezi Academia Română, Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ed. a II-a revizuită și adăugită, Univers Enciclopedic, București, 2010”.

Lucrările vor fi trimise până pe 5 mai 2022, pe adresa de e-mail ioanmanole2010@gmail.com . Pentru mai multe informații despre concurs puteți suna la 0755 764 373.

Organizatorii festivalului sunt Centrul Cultural „Bucovina”, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.

Poeziile vor fi evaluate de un juriu de specialitate. Juriul concursului va fi alcătuit din poeți și critici literari, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. În măsura posibilităților, organizatorii vor acorda premii în bani:

  • Marele Premiu „Ion Cozmei” - 1.500 de lei;
  • Premiul I - 800 de lei;
  • Premiul II - 600 de lei;
  • Premiul III - 400 de lei.

Vor fi acordate, „în funcție de posibilități și deschidere”, și premii ale unor reviste literare, edituri, instituții de cultură, fundații. Organizatorii asigură concurenților cheltuieli de masă și transport.

„În cazul în care restricțiile impuse de situația pandemică nu ne vor permite desfășurarea fizică a evenimentului, acesta se va desfășura exclusiv online”, transmit organizatorii.

Cine a fost Ion Cozmei

Ion Cozmei (1951-2015) a fost un poet sucevean, publicist și traducător în limba română a marelui poet ucrainean Taras Sevcenko.

Autor a multor volume de poezii, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Ion Cozmei „a lăsat o amprentă greu de egalat asupra vieţii culturale sucevene din ultimii 40 de ani”, după cum scria jurnalistul Nicu Roșca în 2015 la moartea poetului sucevean.

Ion Cozmei, profesor de limba română și limba latină, a mai lucrat ca secretar literar la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava și a fost director al Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. Totodată, Cozmei a fost unul dintre fondatorii Mişcării Ecologiste din Bucovina şi al Fundaţiei Culturale a Bucovinei, precum și vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni.