În cadrul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, parte a Ansamblului Arhitectural In Memoriam din preajma Palatului de Justiție din Suceava, părintele dr. Viorel Ioan Vârlan, parohul lăcașului de cult, a lansat volumul de interviuri „In memoriam. Dialoguri”, care a marcat și apariția numărului 100 al revistei „In memoriam”, la 25 de ani de la lansarea primului număr.

Volumul de dialoguri „In Memoriam” lansat la suceavaFoto: Monitorul de Suceava
  • Biserica în cauză este una total atipică în peisajul lăcașurilor de cult ortodoxe din România. Biserica are un design total atipic bisericilor ortodoxe, construită în memoria deținuților politici din perioada comunismului, pe locul unei gropi comune chiar în spatele fostei închisori comuniste din oraș, devenită acum Palatul de Justiție. Biserica Martirilor cu hramul Nașterea Maicii Domnului are și un turn-clopotniță și el cu design modern, dedicat Marii Uniri, iar la subsol găzduiește un muzeu dedicat celor care au suferit în temnițele și lagărele comuniste.

„Părintele dr. Viorel Ioan Vârlan a știut de ani de zile ceea ce înseamnă nu numai slujirea în Sfântul Altar, ci să arate și ceea ce înseamnă a fi omul de cultură, să țină legătura cu cei care știu și au un condei. Publicația atât de frumos intitulată „In Memoriam” și pornită cu mulți ani în urmă a ajuns la cel de-al 100-lea număr, iar numele arată că acest fapt se întâmplă într-un loc de aducere aminte a ceea ce a însemnat cândva clădirea din preajma acestei biserici, fosta închisoare comunistă, un loc de suferință, durere și lacrimi pentru mulți oameni.

Prin aceste rânduri adunate „In memoriam” în această carte cu o copertă sobră, pe care apare macheta bisericii și sigla prestigioasei edituri „Glasul Istoriei”, este prezentată cititorului o succesiune de dialoguri cu oameni mari, unii dintre ei rămași doar umbre în amintirea și inimile noastre”, a declarat la lansarea cărții Arhidiaconul Vasile Demciuc, din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, potrivit ziarului local Monitorul de Suceava.

Părinte Vârlan a detaliat în cadrul întâlnirii că volumul conține 33 de interviuri, „primul dintre ele fiind luat bunicului meu de 94 de ani, atunci când m-am întors din Statele Unite, care de-a lungul vieții lui mi-a povestit de întâlnirile avute cu marele Nicolae Titulescu.”

Citește și:

Foto: Biserica „In Memoriam” din Suceava cu hramul Nașterea Maicii Domnului