Celebrul dirijor rus Valeri Abisalovici Gherghiev, despre care se presupune că este apropiat de Vladimir Putin, a fost exclus în ultimul moment de la o serie de spectacole din acest weekend la Carnegie Hall din cauza invaziei ruse a Ucrainei, a anunţat joi prestigioasa instituție din New York, potrivit AFP.

Valeri GherghievFoto: mil.ru

Înlocuirea lui de către directorul muzical al Operei Met din New York, Yannick Nézet-Seguin, a fost anunțată împreună de Carnegie Hall și Orchestra Filarmonicii din Viena, pe care Gherghiev urma să le conducă pentru trei concerte vineri.

„Această schimbare se datorează evenimentelor recente din lume”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Carnegie Hall, deși nu este dat niciun motiv în declarația oficială.

Pe Facebook fusese lansat un apel la protest în fața sălii de concert de pe 7th Avenue din Manhattan, inaugurată în 1891 și pe unde au trecut cei mai mari muzicieni, de la George Gershwin la Miles Davis.

Joi, prestigioasa Scala din Milano i-a cerut deja dirijorului să pledeze public pentru o „soluție pașnică” a conflictului, amenințând că se va despărți de el pentru două spectacole viitoare de Ceaikovski, programate între 5 și 13 martie.

Carnegie Hall și Orchestra Filarmonicii din Viena precizează, de asemenea, că pianistul Denis Matsuev, și el un susținător al lui Vladimir Putin, va lipsi vineri când ar fi trebuit să cânte.

Director general al prestigiosului Teatru Mariinski din Sankt Petersburg, Valeri Gherghiev, în vârstă de 68 de ani, este unul dintre cei mai căutați dirijori din lume.

Apropierea sa față de Putin, pe care îl cunoaște din 1992, și loialitatea față de președintele rus la anexarea Crimeei, precum și participarea sa la concerte în Osetia de Sud bombardată și în Palmira alături de armata siriană, au făcut obiectul multor controverse din ultimul deceniu.