Primul brad de Crăciun a fost împodobit în România acum 155 de ani - Cum era Crăciunul la curtea Regelui Carol I

de Vlad Barza     HotNews.ro
Duminică, 19 decembrie 2021, 9:03 Actualitate | Cultură


Tronul Regelui Carol I
Foto: LCVA, Dreamstime.com
​În 1866 documentele ne dau de veste despre primul brad împodobit de Crăciun în România, bradul de la palatul regal din București, un brad ce era împodobit cu flori de hârtie și cu fructe, la nici opt luni de la venirea în România a principelui Carol I. Pe la 1900, bradul regal era adus la București de pe domeniul Peleș, iar în el se puneau lămpi electrice. În articol puteți citi despre cum arăta Crăciunul regal acum peste 150 de ani, dar și o istorie a brazilor de Crăciun în Europa de acum câteva secole.

1866 - Un an cheie pentru români


1866 a fost unul dintre cei mai importanți ani din istoria românilor, fiindcă începea o nouă epocă, cea a lui Carol I. A fost o perioadă caracterizată prin stabilitate și progres, epoca în care s-a obținut independența și multe aspecte ale țării au fost modernizate.

În martie 1866 prusacul Carol (Karl Eitel Friedrich, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen) a acceptat să ocupe tronul României, iar în aprilie se organiza plebiscitul pentru alegerea noului domnitor.

Călătoria regelui către țara pe care avea să o conducă timp de 48 de ani a fost lungă și cu peripeții, deoarece principele a traversat Austria care era în conflict cu Prusia. Tânărul prinț a călătorit incognito, folosind un pașaport elvețian, deplasându-se cu trenul pe ruta Dusseldorf - Bonn - Zurich - Viena - Timișoara - Baziaș. A coborât apoi pe Dunăre de la Baziaș la Turnu Severin, unde a ajuns pe 20 mai.

A mers apoi cu trăsura, alături de I C Brătianu, pe traseul Râmnicu Vâlcea - Târgoviște - București, unde a depus jurământul ca domnitor al României pe 10/22 mai 1866. Se spune că atunci când a văzut casa Golescu, care era pe atunci Palatul Domnesc, a rămas uimit de dimensiunile foarte mici.

Iată scena, relatată în cartea ”Amintiri despre regele Carol I”, editura Meteor Publishing.

”Alaiul a trecut pe străzi în lungul cărora erau înșiruiți soldați din regimente de linie și din Garda Națională, până au ajuns la o clădire în fața căreia era postată o gardă de onoare. Ce casă este aceasta?, a întrebat domnitorul inocent? Acesta este palatul, a răspuns stânjenit generalul Golescu. Carol a crezut că înțelesese greșit și a întrebat: Unde este palatul? Generalul, și mai stingherit, a arătat în tăcere spre clădirea fără etaj”

Casa fusese construită între 1812 și 1815 de boierul Dinicu Golescu și a fost ridicată la statul de Curte Domnească în vremea lui Alexandru Dimitrie Ghica, la 1837 și locuința a tot fost extinsă, aici locuind și Alexandru Ioan Cuza, până în momentul abdicării sale din februarie 1866.

Pe vremea lui Carol I palatul a fost reamenajat și modernizat: spre exemplu în 1882 devine prima clădire din București cu iluminat electric.

La 1866 era în toi pavarea străzilor principale ale Capitale, iar acest lucru se făcea cu gresie adusă din străinătate sau cu piatră de râu din Prahova, scrie Ioana Pârvulescu în cartea ”În intimitatea secolului 19”. Autoarea îl citează pe Carol Davila, celebrul medic francez născut în Italia de azi și omul care a marcat puternic medicina românească. ”Doctorul Davila constată pretutindeni o stare de dezastru, ”de ruină, de lipsă, de foamete”. În timp ce la Kronstadt (Brașov n. r.) văzuse minuni în agircultură și industrie, la înapoierea în Valahaia vede numai dezastru și delăsare”.

1866 - Anul primului brad de Crăciun


În decembrie 1866, tânărul Principe Suveran Carol găzduia, în modestul său Palat Domnesc de pe Calea Victoriei, primul Crăciun ”regal” în România.

Atmosfera de Crăciun din casa Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, serioși și austeri, precauți și solitari, conduși de simțul datoriei, va fi fost complet diferită de cea din familiile succesorilor lor. Dar nu lipsea voia bună.


Ilustrație cu bradul din 1866

Nu de puține ori Carol I stătea la masa de scris în Ajunul Crăciunului. Uneori în ziua de Crăciun mergea cu soția la patinoar, iar seara juca biliard.

”Muncitor neobosit, stăruitor și foarte îndemânatic în treburile din lăuntru și respectând cu sfințenie legea, într-o țară unde ea se calcă și acum cu mare ușurință”, scria în 1914 despre Carol I istoricul Ioan Bogdan.

Casa regală a României a sărbătorit în următoarele opt decenii Crăciunul după tradițiile locale, dar dacă pe vremea primului nostru rege ceremoniile erau mai simple, pe vremea lui Ferdinand ( zis și Întregitorul) erau mai pline de lumină și distracție. După anul 2000 au devenit celebre ceremoniile de la castelul de Săvârșin (găzduite de Regele Mihai), bradul de acolo și colindătorii.

Acum 155 de ani, Regele Carol I chema la masă sute de copii, stătea de vorba cu ei și le împărțea daruri (haine, fructe și dulciuri). scrie site-ul romaniaregala.ro, citând din volumul Ceremonialul Curții Regale a României începând cu anul 1866, scris de Alexandra Arnăutu.


Carol I

La curtea lui Carol I, în 23 decembrie, copiii doamnelor de onoare și copiii cuplului princiar și prietenii acestora se întruneau să împodobească bradul uriaș până în tavan. Se făceau glume, se râdea mult. Se servea ceaiul și se mânca o prăjitură cilindrică tradițională de Crăciun (Baumkuchen). După plecarea tinerilor, personalul împodobea bradul cum se cuvenea.

În seara Ajunului, Regele și Regina împărțeau daruri angajaților Casei Regale. Familia Regala era întotdeauna bucuroasă să primească daruri simple, specialități locale (șerbeturi și dulcețuri, de exemplu șerbet de cafea sau de trandafiri).

În ziua de 24 decembrie, Mitropolitul, înconjurat de înalți reprezentanți ai bisericii, se deplasa la palat cu sfintele icoane. Garda Palatului prezintă armele. Mitropolitul este primit în capul scării de onoare de către ”oficerulu de ordonanță” și la intrarea ”apartamentelor de recepțiune” de către adjutantul domnesc care îi conduce în salonul roșu unde înalții prelați îmbracă hainele bisericești.


Calea Victoriei la 1900

”Apoi, Mareșalul Curții îl conduce în apartamentele unde se află Majestățile Lor. Aici au loc rugăciunile specifice ajunului Nașterii Mântuitorului. Casa Civilă și cea Militară asista în mare ținută. În cursul celor trei zile de Crăciun nu au loc recepții oficiale (cu excepția unui ordin dat de MS Regele). Cei care doresc să felicite Familia Regală o pot face prin intermediul registrelor puse la dispoziție de aghiotantul de serviciu. Sărbătoarea Crăciunului se petrece în cercul familial”.

Pe la 1900 era o tradiție ca un brad frumos și înalt să fie trimis la Curtea Regală de la București, brad care era ales de grădinarul castelului Peleș. Pregătirile pentru Crăciun începeau cu două săptămâni înainte, iar inspectorul silvic de pe domeniul de vânătoare trimitea în Capitală multă carne de vânat.

Tot pe la 1900, administratorul moșiei regale trimitea vâsc pentru ca Mari, Principesă pe atunci, să decoreze cu vâsc camerele, după tradiția englezească.

Din Nurenberg se aduceau splendide ornamente pentru pom, dar multe cadouri erau cumpărate de la București și tradiția era ca fiecare om de la curte să primească un cadou la Pomul de Crăciun. Bradul era aşezat în marea sală de bal, iar câteva domnişoare din Înalta societate ajutau la împodobirea imensului pom. Din cauza înălțimii bradului, nu se fixau pe el lumânări, cum era datina ci doar mici lămpi electrice de toate culorile, se menționează în lucrarea ”Ceremonialul la Curtea la Carol I de Hohenzollern, scoasă de Muzeul Național Cotroceni.

Primii brazi de Crăciun


Primii brazi de Crăciun au fost împodobiți în Alsacia, înainte de 1550, iar în teritoriile germane s-au răspândit puternic după 1650. Documentele arată că în 1539 a fost dus un brad de Crăciun în catedrala din Strasbourg. Se spune că Martin Luther, care a murit în 1546, ar fi împodobit un brad cu lumânări.

În anul 1605 a fost înălţat primul brad de Crăciun într-o piaţă publică din Strasbourg, fiind împodobit cu mere roşii, iar în acelaşi an, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian împodobeşte primul brad, nu foarte diferit de felul în care îl împodobim şi în prezent.

În anul 1841 apare în Anglia primul brad de Crăciun, atunci când prinţul consort Albert, bunicul Reginei Maria a României, a dăruit un exemplar soţiei sale, celebra regină Victoria, şi l-a instalat la castelul Windsor. În vârful bradului era instalat un înger înlocuit, ulterior, cu o stea, pentru a aminti de steaua văzută de cei trei magi veniţi de la răsărit.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4787 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Ma intreb... (Duminică, 19 decembrie 2021, 9:59)

  prompt [utilizator]

  ...cum ar fi aratat Romania azi, daca in 1990 ar fi revenit la forma de guvernamant din 1947...sub regele Mihai I?
  • -3 (7 voturi)    
   fix (Duminică, 19 decembrie 2021, 10:42)

   hobo [utilizator] i-a raspuns lui prompt

   Stati linistit, ar fi arătat fix cum arata acum.
   Poporul a rămas același. Neschimbandu-se materia umană, rezultatul ar fi fost același.
   • +3 (5 voturi)    
    După (Duminică, 19 decembrie 2021, 11:42)

    Tomesteanul [utilizator] i-a raspuns lui hobo

    atâția ani de comunism crezi că România ar fi putut arăta altel?
   • +4 (6 voturi)    
    Nu cred (Duminică, 19 decembrie 2021, 13:00)

    Sofis [utilizator] i-a raspuns lui hobo

    Am fi avut un exemplu in lideri. Nu Iliescu - Nastase timp de 15 ani. Idiotul comunist util acuzat de genocid si un hot, tatuc al ce este astazi PSD-ul.
   • +2 (2 voturi)    
    100% corect! (Duminică, 19 decembrie 2021, 18:25)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui hobo

    Pe linga detaliul ca in 1990 regele era deja in varsta, relatia cauzala este clara: boborul l-a votat si revotat zdrobitor pe Ion Ilici penrtu ca acesta le-a placut!

    Nu avea cum sa revina Regele, deoarece noi, de buna-voie si nesiliti de nimeni, am votat si ras-votat pe neocomunisti!
  • +5 (11 voturi)    
   Nu stie nimeni cum ar fi aratat Romania.. (Duminică, 19 decembrie 2021, 11:00)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui prompt

   ...dar cred ca am fi avut o sansa in plus la o tara normala.
   Nu stiu daca Regele Mihai ar fi fost un rege bun sau rau... poate mediocru.
   Dar, in mod cert, azi nu ne-am mai uita disperati sa vedem fie si o umbra de decenta in clasa politica.
   Nu ne-am mai fi pricopsit cu sirul de maimutoi cu ifose ce-si zic presedinti.
   Cred ca Mihai ar fi facut tot posibilul sa asigure un Prim ministru merituos - aici, cred ca ar fi reusit.
   Si ar fi fost si o revansa istorica in fata rusilor : le-am fi aratat ca, odata ce ne-a venit noua apa la moara, ne debarasam de republica ce ei ne-au impus-o cu tancurile si ca avem sange-n noi sa le stergem silniciile. Ca nu mai au putere asupra noastra...
   Si poate ca am fi fost si mai impacati cu Dumnezeu - eu am citit in Biblie despre regi, nu despre presedinti.
   Si, cu aceasta ocazie, am fi avut ceva mai multa stima pentru insine.... am fi reusit ceva cu adevarat maret si important. Si poate ca am fi continuat cu alte lucruri marete si importante.
 • +7 (7 voturi)    
  e datata gresit...... (Duminică, 19 decembrie 2021, 14:54)

  2420sto135 [utilizator]

  ......poza din 1866 este gresit datata ; la acea data printul Carol nu era nici casatorit . In poza apar regele Carol . regina Elisabeta , printul Ferdinand , viitoarea regina Maria , viitorul rege Carol al II-lea , etc . Poza este de pe la 1905-1910. Am vazut de la inceput , dar am sperat sa va semnalizeze cineva .Va rugam sa corectati .
 • +1 (1 vot)    
  casa (Duminică, 19 decembrie 2021, 18:33)

  andimi [utilizator]

  Nu stiu ce spun memoriile, insa casa in care a stat regele in 1866 era sigur cu etaj! Stim asta din alte surse, martori oculari. Nu se compara cu palatele din vest, asta e clar, dar era o casa mai mare decat multe altele din oras.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by