Cladirea Teatrului National din Bucuresti (TNB) va fi supusa unui amplu proces de transformare, incepand cu toamna acestui an, in urma caruia, va deveni un nou centru cultural multifunctional. Proiectul, care se va derula pe o durata de aproximativ trei ani, beneficiaza de o finantare de 40 de milioane de euro, din care 27,2 milioane sunt asigurate prin intermediul unui imprumut la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), restul resurselor urmand sa fie asigurate de la bugetul de stat, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul institutiei Ion Caramitru..

Proiectul de consolidare si modernizare a Teatrului National a fost prezentat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, la care au participat, Ion Caramitru, directorul TNB, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana (MNAC) si Mihai Mihalcea, directorul Centrului National al Dansului Bucuresti (CNDB).

Prin remodelarea cladirii TNB se doreste crearea unui spatiu de larg interes cultural, un edificiu "mai prietenos si cu mai mult farmec", deschis de dimineata si pana seara tarziu, in care teatrul, muzica, dansul contemporan, artele vizuale, salile expozitionale, librariile si cafenelele vor da o dimensiune culturala in plin centrul Capitalei, informeaza site-ul TNB.

Astfel, Sala Mare a Teatrului National, va fi redimensionata la aproximativ 800 de locuri, cu circa 150 de locuri mai putin, prin inlaturarea lojei, castigand in schimb la acustica si vizibilitate. Sala Mare, care va intra ultima in revitalizare, ar putea face obiectul unui proiect separat, a declarat Ion Caramitru.

Prin redarea Salii Omnia ca sediu al Operetei, Sala Studio se va reintoarce in folosinta TNB iar mecanismele de 'geometrie variabila' ale acestei sali unicat in Europa vor fi reactivate.

Potrivit proiectului, Sala Amfiteatru va dispare, iar in locul ei vor fi create doua noi sali de 350 de locuri in cladirea centrala si una de aproximativ 250 de locuri in subsol scenei de la Sala Mare.Pe acoperisul cladirii TNB va exista un amfiteatru in aer liber.

In urma procesului de modernizare majoritatea instalatiilor cladirii vor fi innoite, inclusiv instalatia de climatizare. Proiectul presupune si o reconsiderare a aspectelor ce tin de siguranta cladirii, prin inlaturarea unor elemente adaugate constructiei sau refacerea acestora prin respectarea rigorilor de siguranta.

Ion Caramitru, a anuntat ca fost realizat un studiu de fezabilitate care a fost inaintat Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), studiu pe marginea caruia a avut loc o prima runda de discutii la sediul ministerului cu specialisti ai MCC si directorii TNB, CND, MNAC. Urmeaza sa fie operate o serie de modificari referitoare la preconizatul sediu al CND si eventualitatea obtinerii de noi spatii de expozitii pentru MNAC.

Pe perioada derularii lucrarilor, problema desfasurarii spectacolelor TNB va fi rezolvata prin inchirierea sau cumpararea Salii Rapsodia din Lipscani, printr-un program de turnee sau prin bunavointa colegilor din teatrele bucurestene, a declarat Caramitru. Pentru spectacolele programate la Sala Mare, directorul TNB a opinat ca publicul va putea avea acces pe langa santier.