​Tabloul, intitulat „Căpițe cu spice de grâu”, a fost terminat de Van Gogh în 1888 și reprezintă o scenă colorată din vremea recoltei. Furat de naziști de la proprietarii evrei în timpul Holocaustului, a fost vândut săptămâna trecută la o licitație cu $35.855.000, stabilind un nou record pentru o acuarelă pe hârtie de Van Gogh, informează JewishTelegraphic Agency.

„Capite cu spice de grau”, pictat de Van GoghFoto: christies.com

Fusese cumpărată de Max Meirowsky, un evreu german colecționar de artă, în 1913. Când Meirowsky a plecat din Germania la Amsterdam din pricina antisemitismului în creștere, a lăsat tabloul unui negustor de artă, care l-a vândut Alexandrinei de Rotschild din cunoscuta familie de bancheri.

Când familia Rotschild a plecat în Elveția, colecția de artă a fost confiscată de naziști.

Nu se cunoaște în posesia cui a mai fost tabloul după al doilea război mondial, dar în 1979 a fost cumpărat de omul de afaceri american Ed Cox de la o galerie din New York.

Încasările de la licitația de joia trecută vor fi împărțite între Cox și urmașii lui Meirowsxy și Rotschild, conform termenilor negocierii facilitate de casa de licitații Christieʼs.

„Această înțelegere încheie disputele privind proprietatea tabloului, iar acesta va aparține celui care a câștigat licitația”, a scris Christieʼs în catalogul licitației.