​Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției foto-documentare ,,Epidemii în istoria Țărilor Române. Mărturii documentare’’. De-a lungul timpului, numeroase epidemii au afectat diferite zone ale actualului teritoriu al României - de la epidemia de ciumă la epidemia de holeră care a făcut ravagii în secolul al XIX-lea, până la epidemiile de varicelă, tifos exantematic și gripă spaniolă de la finalul Primului Război Mondial. Expoziția este deschisă până în 7 noiembrie.

Fragment din afisul expozitieiFoto: MNIR

În contextul pandemic actual, prin intermediul acestei expoziții vizitatorii vor putea să descopere, cu ajutorul documentelor de arhivă, alte episoade epidemice care au avut loc în spațiul românesc, precum și modul în care acestea au fost depășite în trecut.

Documentele expuse surprind modul în care instituțiile vremii au răspuns provocărilor acestor boli, metodele de stopare și urmele pe care acestea le-au lăsat în societate.

Expoziția este realizată cu ocazia aniversării a 190 de ani de existență a Arhivelor Naționale ale României, depozitare ale memoriei trecutului, care păstrează mărturii documentare încă din veacul al XII-lea, și va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 28 octombrie – 7 noiembrie 2021, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (program de vară), respectiv 09:00 - 17:00 (program de iarnă), cu respectarea măsurilor de protecție sanitară aflate în vigoare.

Expoziția este deschisă în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României (ANR) și Asociația „Dar Development”.