Aproximativ 10.000 de pelerini au trecut până acum pe la Sfintele Moaşte aşezate spre închinare în Dealul Patriarhiei, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, citat de Agerpres.

Sf Dimitrie cel NouFoto: Hotnews

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, cpt. Alexandru Iacob, nu s-au înregistrat incidente.

Manifestările dedicate sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, au debutat joi, când Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina au fost scoase spre închinare joi, în pridvorul Catedralei Patriarhale.

Din motive sanitare, raclele cu Moaştele Sfinţilor au fost acoperite fiecare cu un capac transparent ce va fi dezinfectat permanent.

Sfintele Moaşte vor fi aşezate din nou în Catedrala Patriarhală joia viitoare, după închinarea ultimului credincios.

Participarea la manifestări, organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor în colaborare cu Patriarhia Română, se va desfăşura, ca şi anul trecut, "cu respectarea atentă a măsurilor sporite de precauţie, ordine şi protecţie igienico-sanitară" impuse de actualele condiţii pandemice din Capitală, transmite Patriarhia.

Pelerinii care doresc să se închine la Sfintele Moaşte o pot face în următoarele condiţii:

* accesul la raclă se face pe un singur rând de persoane, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;

* pe traseul unic de acces trasate marcaje clare de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei necesare distanţe;

* pe marginea traseului unic de acces sunt amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea strictă a normelor igienico-sanitare;

* este creat un flux unic de circulaţie a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe Strada Patriarhiei spre Strada 11 iunie;

* voluntarii prezenţi, care poartă permanent măşti de protecţie şi mănuşi, oferă pelerinilor materiale de dezinfectare şi măşti (dacă nu au);

* pachetele alimentare (aproximativ 20.000) sunt oferite de voluntari în condiţii de maximă igienă: biscuiţi/eugenii, apă plată în sticle sigilate, toate produsele distribuite fiind însoţite de certificat de conformitate;

* după închinarea la Sfintele Moaşte, pelerinii care se îndreaptă spre Strada 11 iunie primesc de la voluntarii prezenţi agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate.