Cortegiul cu trupul neînsufleţit al actorului Ion Caramitru se va opri, vineri, în jurul orei 12,00, în faţa Teatrului Naţional "I. L. Caragiale", pentru un ultim rămas bun, în drumul spre Cimitirul Bellu.

Ion Caramitru (sursa foto: Facebook TNB, autor Florin Ghioca)Foto: Hotnews

"Vineri, în jurul orei 12,00, în drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu, cortegiul cu trupul neînsufleţit al celui care a fost Ion Caramitru se va opri în faţa Teatrului Naţional "I. L. Caragiale", căruia i-a dedicat ultimii săi 16 ani de viaţă, pentru a ne lua rămas bun de la el şi a-i aduce, ca omagiu, aplauzele noastre", informează TNB, într-o postare pe Facebook.

Actorul va fi înmormântat vineri, pe Aleea Actorilor a Cimitirului Bellu.

Ion Caramitru, director al TNB şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România, a murit duminică, la vârsta de 79 de ani.

Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni - mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă.

A fost absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti (promoţia 1964). A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii.

A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme.

A fost preşedinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990. În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii.

Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului". Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema" pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian" la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984). A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic".

În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi.

În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.

La 11 decembrie 1996 este desemnat ministru al Culturii, odată cu învestirea Guvernului Victor Ciorbea. Era, la acea dată, neînregimentat politic. Ulterior, se înscrie în PNŢCD. În Cabinetele prezidate de Radu Vasile şi Mugur Isărescu a deţinut acelaşi portofoliu până la sfârşitul anului 2000.