Dirijorul ucrainean Oksana Lyniv va fi prima femeie din istorie care va dirija duminică o operă de Richard Wagner în cadrul prestigiosului Festival de la Bayreuth, la care urmează să participe cancelarul german Angela Merkel, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oksana Lyniv, în vârstă de 43 de ani, va deschide festivalul fondat în 1876 de marele compozitor german prin dirijarea operei „Olandezul zburatăr”, a cărei nouă punere în scenă va fi oferită publicului.

”O partitură a lui Richard Wagner este o provocare profesională majoră pentru orice dirijor, indiferent de gen”, a spus Oksana Lyniv intervievată săptămâna trecută de ziarul Berliner Zeitung.

Ea a salutat, de asemenea, amenajarea sălii de spectacole, unde groapa orchestrei este acoperită cu un panou, ascunzând muzicienii orchestrei de vederea publicului.

După anularea sa în 2020 din cauza epidemiei Covid-19, festivalul va avea loc anul acesta în fața unui public mai mic comparativ cu publicul obișnuit, cu doar 911 spectatori la spectacolul de deschidere.

Spectatorii trebuie să fie complet vaccinați sau să prezidente un test negativ recent. Toți trebuie să poarte o mască FFP2.

Orașul Bayreuth a anunțat săptămâna trecută că Angela Merkel, care urmează să părăsească politica anul acesta după 16 ani de cancelarie, va participa la prima reprezentație.