Ediția din 2021 a Musica Ricercata Festival Op.3 se va desfășura sub auspiciile unei noi paradigme, cea a artelor adaptate timpurilor actuale, de aceea întreg repertoriul nu este doar logistic adaptat ci și conceptual.

Musica Ricercata Festival Op.3Foto: Hotnews

Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. De aceea, propunerea noastră este de a-l scoate pe Haydn din ascunzătoarea sa metaforică și astfel, de a reapropia publicul de artă.

Din ascunzătoarea sa, Haydn ne va revela nu doar legături inedite cu Transilvania, dar o premieră modernă istorică: uvertura unei opere compuse în 1812 de marele Valentino Fioravanti, a cărei acțiune se petrece la... Sibiu. Opera La foresta d’Hermanstad (Pădurea Sibiului) a fost descoperită în Italia de dirijorul Gabriel Bebeșelea iar uvertura ei va răsuna acum după 209 ani, fiind o avanpremieră a producției operei complete pregătită pentru anul 2022.

Personalități de prim rang din întreg spectrul cultural românesc, precum Emil Hurezeanu, Radu Vancu, Eugen Ciurtin, Bogdan Tătaru-Cazaban, Gabriel Banciu, Iulian Ochescu, Maria Bîldea, vor aduce publicul în lumea Transilvaniei secolului XVIII, închiderea festivalului realizându-se în preziua sărbătorii a 300 de ani de la nașterea lui Samuel von Brukenthal, guvernatorul iluminat al epocii de aur transilvănene.

Deschiderea festivalului va fi o discuție-recital în Sala Thalia, unde Eugen Ciurtin, Bogdan Tătaru-Cazaban și Iulian Ochescu ne vor introduce în lumea manuscriselor lui Mircea Eliade, dar mai ales în universul său sonor, fiind interpretate lucrări din repertoriul pianistic al lui Eliade.

A doua zi de festival va aduce o discuție despre muzica din Transilvania în jurul lui 1812 cu muzicologul Gabriel Banciu și dirijorul Gabriel Bebeșelea, urmând un recital nocturn de harpă clasică al Mariei Bîldea, în Biserica Evanghelică Sfântul Ioan (Johanniskirche).

Concertul orchestrei Musica Ricercata, în care va răsuna uvertura la Pădurea Sibiului, va fi introdus de o discuție dintre Emil Hurezeanu și Radu Vancu despre cultura transilvăneană ca sursă de inspirație. Iar datorită titlului operei, aceste ultime evenimente vor avea loc pe Scena de pe lac din Complexul Muzeal ASTRA din Pădurea Dumbrava, repertoriul audiat de public demonstrând perfect sincronismul dintre Europa de Vest și Transilvania.

Intrarea este liberă iar toate evenimentele vor fi transmise online pe pagina de Facebook a Musica Ricercata (@EnsembleMusicaRicercata) și ale partenerilor.

Program festival Musica Ricercata Op.3