Tabloul „The Moat” pictat de Winston Churchill și oferit de acesta prietenului său, armatorul grec Aristotel Onassis, a fost vândut cu 1,84 milioane de dolari în cadrul unei vânzări organizate miercuri la New York de casa de licitaţii Phillips, informează AFP și Agerpres.

Tabloul The Moat, Breccles, pictat de Winston ChurchillFoto: Kena Betancur / AFP / Profimedia

Această pictură în ulei realizată de Churchill în 1921, a fost evaluată de Phillips la o sumă cuprinsă între 1,5 şi 2 milioane de dolari, departe de cele 11,6 milioane de dolari obţinute de o altă pictură a celebrului om politic britanic, vândută de Angelina Jolie prin Christie's în luna martie.

Churchill a păstrat acest peisaj timp de 40 de ani înainte de a-l oferi în 1961, cu patru ani înainte de moartea sa, prietenului său, Aristotel Onassis, a declarat pentru AFP Jean-Paul Engelen, vicepreşedintele casei de licitaţii Phillips, înainte de vânzare.

Bogatul armator a fost atât de mândru de acest dar încât l-a agăţat la loc de onoare, în partea din spate a celebrului bar - numit „Ari's Bar” - al iahtului său, alături de lucrări de Vermeer, Gauguin, El Greco şi Pissarro.

Acest „super-iaht” denumit „Christina” - prenumele fiicei lui Onassis - a fost o fregată a marinei canadiene, cu o lungime de aproape 100 de metri.

Ambarcaţiunea a participat la Debarcarea din Normandia înainte ca Onassis să o achiziţioneze după război cu 34.000 de dolari.

Onassis a renovat generos ambarcaţiunea, cheltuind aproximativ 4 milioane de dolari, pentru a o face „una dintre cele mai incredibile structuri plutitoare” şi unul dintre locurile preferate ale protipendadei epocii, a declarat Engelen.

La bordul iahtului au urcat nume importante, precum Elizabeth Taylor, John F. Kennedy, Maria Callas, Richard Burton, Grace Kelly şi prinţul Rainier al III-lea.

După decesul lui Onassis, în 1975, la şapte ani de la căsătoria cu Jackie Kennedy, iahtul a fost vândut şi tot ce se afla la bord a fost depozitat, moștenitorii magnatului decizând recent să se despartă de tablou.

Citește și: