După 300 de ani tabloul „Rondul de noapte” al lui Rembrandt a fost expus în întregime la Rijksmuseum din Amsterdam după ce a fost restaurat cu ajutorul inteligenței artificiale, relatează The Guardian și News.ro.

Rondul de noapte este considerat cea mai ambitioasa lucrare a lui RembrandFoto: Remko de Vaal / AFP / Profimedia Images

Creat în 1642 de maestrul olandez, uriaşul tablou a fost tăiat în 1715 pentru a avea loc între două uşi la primăria din Amsterdam. Rijksmuseum a adăugat scenele lipsă dintr-o copie anterioară mai mică a originalului. A fost folosită inteligenţa artificială (AI) pentru simula stilul lui Rembrandt.

„'Rondul de noapte', aşa cum este expus la Rijksmuseum, este întipărit în memoria noastră colectivă. Mulţumită acestei reconstrucţii, putem vedea acum că, aşa cum a fost pictată de Rembrandt, compoziţia este chiar mai dinamică”, a spus directorul muzeului, Taco Dibbits, potrivit BBC.

„Este minunat să putem vedea acum cu ochii noştri 'Rondul de noapte' aşa cum Rembrandt a intenţionat să fie văzut”, a adăugat acesta.

Această pictură este considerată cea mai ambiţioasă lucrare a artistului, ea fiind comandată de primarul şi liderul gărzii civile din Amsterdam, Frans Banninck Cocq, care a dorit un portret de grup al companiei sale.

Înainte de restaurare, tabloul avea aproximativ 4 metri înălţime şi 4,5 metri lăţime şi cântărea 337 de kilograme. Faimos pentru dimensiunile lui, el este apreciat pentru dramatismul dat de lumină şi mişcare.

În 1975, un bărbat a reuşit să treacă de un paznic al muzeului şi l-a sfâşiat cu un cuţit, spunând martorilor că a făcut asta „pentru Dumnezeu”.

Tabloul a mai fost atacat cu cuţitul în 1911 şi stropit cu o substanţă chimică în 1990, dar a suferit daune minore de ambele dăţi, fiind reparat.

Citește și: