Noaptea Muzeelor 2021 - ediția a 17-a - va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel naţional, şi propune expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și evenimente online anunţă organizatorii. Ultima oră până la care vor putea fi vizitate unele muzee este 00.00. În premieră, vor fi expoziţii la Muzeul Pandemiei şi la Muzeul Colectivizării.

Primul muzeu dedicat colectivizarii din RomaniaFoto: noapteamuzeelor.org

Vor fi deschise 185 de spaţii culturale din 72 de localităţi

Sâmbătă, 12 iunie, la Noaptea Muzeelor 2021 vor putea fi vizitate 185 de spaţii culturale din 72 de localităţi din 37 de judeţe. Activităţile din Noaptea Muzeelor sunt oferite anul acesta iubitorilor de cultură de către muzee şi case memoriale, galerii de artă, institute culturale, saloane şi studiouri creative, castele, palate, cetăţi, mori, teatre, universităţi, cinematografe, biblioteci, memoriale ale terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcaşe de cult sau case ale experimentelor, scrie News.ro. 43 de puncte culturale de interes sunt răspândite numai în Bucureşti, adevărate "camere urbane” în care publicul se poate bucura de o serie de intervenţii artistice şi culturale inedite şi interactive.

Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi marea majoritate a muzeelor Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.

Premiere la Noaptea Muzeelor 2021

În premieră, expoziţia "Identităţi Fragile" a viitorului Muzeu al Pandemiei poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9 din Bucureşti, la fel ca şi expoziţiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalaţii interactive, animaţii şi reconstituiri istorice legate de elementul apei.

Tot pentru prima oară la Noaptea Muzeelor este prezent şi Muzeul Colectivizării din România, deschis în comuna Tămăşeni, jud. Neamţ.

Detalii complete şi actualizate despre organizarea generală şi programul evenimentelor sunt disponibile pe canalul Noaptea Muzeelor- https://noapteamuzeelor.org/, precum şi pe reţelele de comunicare ale instituţiilor culturale implicate.

"De la Comana la Iaşi, de la Bucureşti la Aiud şi de la Craiova la Dorohoi sau Cluj-Napoca, ediţia Noaptea Muzeelor de anul acesta trece prin toate colţurile ţării şi este foarte efervescentă, creativă şi incluzivă. Avem peste 180 de activări artistice în toată ţara şi ne bucurăm foarte mult că, după un an extrem de complicat, în care am stat foarte mult în mediul online, putem invita publicul şi comunităţile la zeci de evenimente culturale primitoare, ca în vremurile bune”, a declarat Dragoş Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat anual pe plan european.

În anul 2020, în contextul pandemiei Covid-19, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfăşurate în marea lor majoritate în mediul online.