​​Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuală (art.raiffeisen.ro) a împlinit un an pe 2 iunie 2021. Un sfert de milion de spectatori virtuali din România și alte 10 țări au urmărit online spectacolele din platformă. Un număr de 115 reprezentații online au fost disponibile gratuit pentru public. Pe durata primului an de funcționare, pe scena virtuală au fost oferite spectatorilor, în premieră absolută, 20 de creații.

Un sfert de milion de spectatori virtuali au urmărit online reprezentațiile din platforma art.raiffeisen.ro care a împlinit un an în iunieFoto: Raiffeisen Bank

Platforma Raiffeisen Art Proiect-Stagiune Virtuală a fost lansată pe 2 iunie 2020, ca o inițiativă apărută pe fondul pandemiei de COVID-19. Scopul ei principal a fost să sprijine artiștii pentru a rămâne în contact cu publicul lor, în condițiile în care sălile de spectacol s-au închis și activitatea organizațiilor de cultură a fost suspendată pe termen nelimitat. Prin intermediul acestei scene virtuale, spectacolele au continuat să ajungă online la publicul de pretutindeni.

Raiffeisen Art Proiect-Stagiune Virtuală are patru secțiuni: Teatru, Muzică, Explorator și Conversații. Spectatorii virtuali au acces la spectacole de teatru înregistrate, la concerte preluate live sau înregistrate, la tururi virtuale ghidate de explorare a Bucureștiului din diverse unghiuri - de la istorie, la gastronomie, la filme documentare rare, la conversații live, la concursuri și expoziții online de fotografie și la creații originale ale artiștilor colaboratori. Seria de eseuri video „Întâlnirile Oanei Pellea” sau seria ”Caragiale e de vină!” se numără printre producțiile culturale create special pentru mediul digital prezente pe platformă.

Peste 20 de entități culturale partenere Raiffeisen Bank au colaborat cu platforma art.raiffeisen.ro pe durata primului an de funcționare, printre care: Festivalul și Concursul Internațional George Enescu Festivalul Internațional de Teatru Sibiu - FITS, Teatrul Act, Festivalul SoNoRo, Asociația Goong București, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, Festivalul Unfinished, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Via Transilvanica, Cronicarii Digitali, Interesting Times Bureau, Brașov Jazz & Blues Festival, Jazz in the Park Cluj, Festivalul de film documentar Itinerama, Forumul Cultural Austriac etc.

Printre personalitățile cu care publicul s-a întâlnit în #StagiuneaVirtuală s-au numărat: Oana Pellea, Marcel Iureș, Matei Vișniec, Constantin Chiriac, Răzvan Popovici, Chris Simion-Mercurian, Marina Abramovic, Mircea Rusu, Cristina Casian, Florina Gleznea, Alin și Tiberiu Ușeriu și mulți alții.

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuală va continua să găzduiască proiecte culturale diverse în cele patru secțiuni.

Noul sezon al #StagiuniiVirtuale debutează cu preluarea galei de absolvire a tinerei generații de actori și regizori de la Facultatea de Teatru și Film din Cluj și se marchează simbolic angajamentul luat de bancă, în urmă cu 20 de ani, de a sprijini cultura românească și artiștii români.

În perioada 4-20 iunie 2021, în secțiunea Teatru, publicul poate urmări 13 spectacole de teatru din Galactoria, festivalul tinerei generații actori și regizori care marchează încheierea studiilor și debutul lor profesional.

​Articol susținut de Raiffeisen Bank