Pandemie sau nu, lumea nu poate sta niciodată în loc, iar acest lucru poate nu este mai clar nicăieri în alta parte așa cum este în Islanda, unde un vulcan s-a trezit dintr-un somn care a durat 6.000 de ani, cu un an sau doi mai mult sau mai puțin, relatează EuroNews.

Eruptie FagradalsfjallFoto: Icelandic Coast Guard / AFP / Profimedia

Strălucirea provenit dinspre lava fierbinte care se revarsă din vulcanul Fagradalsfjall poate fi văzută de la periferia capitalei Islandei, Reykjavík, la 32 de kilometri distanță. Pentru ceilalți, din restul lumii, există întotdeauna transmisiunile live.

Dar aceasta este prima erupție a vreunui vulcan din Peninsula Reykjanes în aproximativ 800 de ani și nimic nu se compară cu entuziasmul de a vedea pe viu și de aproape puterea brută a Planetei Pământ. Fagradalsfjall în sine este alcătuit din cuvintele islandeze pentru „vale frumoasă de munte”.

Miguel Angel Morenatti, un fotograf independent din Sevilia care colaborează cu The Associated Press, iubește Islanda și a ccălători în țara insulară din Atlanticul de Nord când a auzit de erupție din 19 martie.

„Ca fotograf de peisaj, Islanda este un paradis”, a spus el.

A ajunge la vârf nu este pentru toată lumea. Este o urcare grea, care durează două-trei ore, dar pentru Morenatti a fost o experiență pe care cele cinci simțuri ale sale nu le-au cunoscut niciodată. Morenatti speră că fotografiile pe care le-a făcut să suprindă o parte din această „minune a naturii”.

„Când terminați urcarea, contemplați cu uimire ce se întâmplă acolo”, a spus el. „O imagine impresionantă, un sunet Dantesc și un miros de gaze care ajunge în gât”.

Odată cu relaxarea restricțiilor de călătorie, tot mai mulți oameni vor putea face aceeași călătorie pentru a se minuna de spectacolul vulcanic.

Cu toate acestea, având în vedere că pandemia de coronavirus încă se dezlănțuie în multe părți ale lumii, Islanda are reguli stricte cu privire la cine poate intra în țară, care are o populație de aproximativ 400.000 de locuitori. Vaccinarea completă este cheia.