A murit scriitoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu / Radu F. Alexandru: "Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional"

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 12 mai 2021, 19:32 Actualitate | Cultură


ileana vulpescu
Foto: Agerpres
Scriitoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Radu F. Alexandru: "Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional. România!...".

Cu titlul "Le despărţirea de o mare scriitoare...", Radu F. Alexandu a anunţat decesul romancierei Ileana Vulpescu.

"A plecat dintre noi ilustra romancieră (”persoană care scrie romane”) care a fost Ileana Vulpescu. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional. România!...", a scris Radu F. Alexandru pe Facebook.

Născută pe 21 mai 1932, la Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ileana Vulpescu este prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor.

Licenţiată în Litere la Universitatea din Bucureşti, a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă.

Este autoarea a numeroase romane, volume de proză scurtă, piese de teatru, dar şi repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr.

Cel mai cunoscut titlu semnat de Vulpescu este ”Arta conversaţiei”, roman publicat în 1980, care s-a bucurat de ediţii multiple. Împreună cu actorul George Bănică, ea a realizat o dramatizare după acest roman, care a fost jucată la teatre precum Giuleşti din Bucureşti şi ”Marin Sorescu”, din Craiova. Romanele sale ”Rămas-bun casei părinteşti”, ”Arta conversaţiei” şi ”Sărută pământul acesta” au fost traduse în slovacă, maghiară şi franceză, respectiv italiană.

Lucrările sale au fost recompensate cu premii precum premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, pentru romanul ”Rămas-bun” (1973), şi premiul Academiei Române, pentru ”Arta conversaţiei” (1981). În 2013, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Militar al României.

Ileana Vulpescu este cetăţean de onoare al comunelor Mârşani şi Bratovoeşti, dar şi al municipiului Craiova.

A debutat în revista ''Familia'', în 1966, cu povestirea ''Scrisoare către un necunoscut''. În 1963, a debutat editorial cu o traducere din limba franceză a unui roman scris de Andre Wurmser.

Prima carte a sa, un volum de schiţe, nuvele şi scurte piese de teatru, intitulată ''Ş.a.m.d'' a fost lansată în 1969. A urmat romanul ''Rămas bun'' (1975) care a fost premiat cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1976).

A scris proză şi teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză şi spaniolă şi a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă şi din cea contemporană românească.

A colaborat la ''România literară'', ''Vatra'', ''Flacăra'', ''România Mare'' ş.a. În 1972 a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România.

În 1981 i-au fost decernate Premiile ''Ion Creangă'' al Academiei Române şi ''Cântarea României'' pentru romanul ''Arta conversaţiei'' (1980). În 1987, a primit Premiul ''Flacăra'' pentru ''Sărută pământul acesta'' (1987). În 1991, a fost recompensată cu premiul ''România Mare''.

A mai publicat: ''Poezii şi Poeme. Poesis et poemes'' (traducere din Geo Bogza, ed. Bilingvă română-franceză, prefaţă de Şt. Augustin Doinaş, Bucureşti, 1979); ''Realismul Burghez la sfârşitul secolului al XIX-lea (1860-1914)'' (traducere din A. Celebonovic, prefaţă de D. Grigorescu, Bucureşti, 1982); ''Rămas bun casei părinteşti'' (1990); ''În porthart'' (1998); ''Arta compromisului'' (2002); ''Viaţă, viaţă legată cu aţă'' (2007); ''Pe apa sâmbetei'' (2009); ''Notă informativă bătută la maşină" (2011); ''Noi, doamna doctor, când o să murim ?'' (2012); ''Teatru francez'', în traducerea lui Romulus Vulpescu (2016); ''Preludiu'' (2017).

Împreună cu soţul său poetul, traducătorul şi publicistul Romulus Vulpescu (1933 - 2012), ea a publicat repovestirea romanelor ''Gargantua'' şi ''Pantagruel'' de Francois Rabelais şi singură ''Extraordinarele aventuri ale lui Tartarin din Tarascon (Tartarin din Tarascon, Tartarin în Alpi, Portul Tarascon)'' după Alphonse Daudet.

În 2015, a primit titlul de Cetăţean de onoare al Craiovei, care i-a fost decernat de Consiliul Local în cadrul unei şedinţe solemne prilejuită de Zilele Oraşului. (Sursa: News.ro)

La 18 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit scriitoarei Ileana Vulpescu distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler în semn de "înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuţia remarcabilă avută la creşterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a lua contact cu literatura universală". În acelaşi an, scriitoarea a primit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27810 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  un om (Miercuri, 12 mai 2021, 20:12)

  zot [utilizator]

  de cultura, sensibila si discreta.
  media actuala din Romania are in atentie pe becali,
  pepe, bianca si alte "valori" de acest fel, conform
  proiectului Romania educata;
  mai lipsea pandemia, dar acum este.
 • +14 (24 voturi)    
  Nu am o stima deosebita (Miercuri, 12 mai 2021, 21:04)

  Harald2 [utilizator]

  fata de domnul Radu F. Alexandru, dar a reusit sa spuna lucrurilor pe nume in cateva cuvinte pe care le poate intelege oricine (cuvintele, pentru ca mesajul nu poate fi inteles de cei exemplificati).

  Dumnezeu sa o odihneasca in pace!
  • +2 (6 voturi)    
   A creat o asociere negativa care sa o ponegreasca (Joi, 13 mai 2021, 9:04)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Am mai scris-o: Unii, si cind zic de bine, fac sa sune rau.
 • +22 (22 voturi)    
  Odihneasca-se in pace! (Miercuri, 12 mai 2021, 21:07)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Odihneasca-se in pace.
 • +4 (18 voturi)    
  ... (Miercuri, 12 mai 2021, 22:42)

  cartograful [utilizator]

  Odihneasca-se in pace!
  Cat despre Radu F Alexandru, n-am sa inteleg niciodata de unde mania asta la intelectualii romani de-a se raporta la manelisti, parveniti si in general la lumea banului, a snobismului.
 • -11 (19 voturi)    
  la ce canta? (Miercuri, 12 mai 2021, 23:15)

  levierul [utilizator]

  ca nu imi amintesc sa fi auzit de doamna
  • +2 (2 voturi)    
   normal (Joi, 13 mai 2021, 15:04)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   nu era nici manelista, nici intretinuta vreunui interlop, de unde sa auzi de ea? ar fi trebuit sa citesti ca s-o stii, lucru de rasul curcilor, nu?
 • +7 (13 voturi)    
  Zbor lin catre inaltul Cerului (Joi, 13 mai 2021, 0:03)

  aleahim [utilizator]

  A plecat un om de o sensibilitate aparte si o cultura deosebita. Scrierile ei ne-au infrumusetat tineretea si ne-au starnit pofta de lectura. Multumim ! Ne vei lipsi !
  Dumnezeu sa te aseze la loc de odihna si impacare !
 • +3 (17 voturi)    
  Tristete... (Joi, 13 mai 2021, 0:53)

  gigistoica01 [utilizator]

  Dumnezeu s-o odihneasca ... De ce va mira , privitor la manele ? Nu asta s-a dorit ? Daca mai tine mult scoala online se va schimba si imnul in manea... Trist...
  • +7 (9 voturi)    
   Nu online a prostit românii. (Joi, 13 mai 2021, 7:52)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui gigistoica01

   Politica practicată de PSD privind învățământul a distrus existența unei intelectualități progresive și a făcut loc maneliștilor și semianalfabeților promovați intens de toate posturile tv. Nu cred-că Gâdea, Badea, Ciutacu și alți moderatori sunt capabili să poarte un dialog civilizat cu un scriitor, un medic valoros, un academician, un inginer sau economist. Probleme de acest fel sunt dezbătute de vedete vizibil depășite de problema discutată, dar dezbrăcate cât trebuie trec totul în can-can și burlesc. Îmi permit să spun că Ecaterina Andronescu este artizanul distrugerii învățământului .Am pierdut o generație și ceva și tot atât va dura să se repună învățământul și cultura la nivelul necesar unei țări civilizate. Lupta cu prostia va fi mai grea decât lupta cu moștenirea comunistă. Au dispărut meseriașii și sau înmulțit maneliștii, pomanagii și șmecherii.
   • +3 (3 voturi)    
    asa este (Joi, 13 mai 2021, 15:06)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    dialoguri intelectuale pot sustine doar Rares Bogdan, Denise Rifai, Gregoire Ecrivain, Lucian Mandruta, Guran, Badita, Bot, Ceausescu si alte personulitati
 • +10 (10 voturi)    
  Odihnesaca-se in pace (Joi, 13 mai 2021, 7:39)

  hepcallvasile1278490666411 [utilizator]

  O generatie frumoasa se stinge discret.
 • +8 (10 voturi)    
  R I P (Joi, 13 mai 2021, 8:40)

  Coresponedntu [utilizator]

  O mare personalitate a culturii române.
  Totuși, e exagerata remarca privind cântareții de manele, li se oferă prea multa atentie acestor nevertebrate care au publicul lor, majoritatea din randul unei anumite minorități, cu comportament anti-social.
 • +6 (6 voturi)    
  Sa ne bucuram de mostenirea lasata (Joi, 13 mai 2021, 10:45)

  Varlaam [utilizator]

  de Dna Ileana Vulpescu si sa o conducem cu sufletele noastre pe drumul ce duce in lumea de dincolo. Noi, cei ramasi nici nu trebuie sa ne plangem, nici sa ne laudam, ci doar sa fim atenti cum sa facem ca aceasta vale a plangerii care este lumea noastra trecatoare sa fie cat mai luminoasa si plina de pace si intelepciune. Nu poti cere mass-mediei sa trambiteze trecerea dincolo a unei personalitati a culturii oricat de mare ar fi ea. Nu trebuie sa ne revoltam ca se da mai multa importanta unui cantaret mediocru laudat de multime decat unui om care a cladit in spirit. Fiecare are rolul sau, iar noi nu suntem aici ca sa judecam, ci doar sa ne bucuram de tot ce ni se da, bun sau rau. Dumnezeu s-o ierte, deopotriva cu noi cei ramasi. G.D.
 • +1 (1 vot)    
  Ileana Vulpescu, Dumnezeu s-o odihneasca! (Joi, 13 mai 2021, 13:23)

  tedycv [utilizator]

  Mi-am promis de multe ori sa nu mai postez. Dar apar niște lucruri care ma revolta.
  De pilda, aceasta ridicola paranteza din text: a plecat dintre noi ilustra romanciera (“persoana care scrie romane”) ...
  Pentru cine ar fi fost necesară o precizare atât de grobiana despre ce înseamnă sa fii o “ilustra romanciera”?
  Mie nu mi se pare corect sa scrii in acest fel la moartea Ilenei Vulpescu.
  Voi ce părere aveți?
 • -3 (3 voturi)    
  hahahaha (Joi, 13 mai 2021, 15:24)

  john70 [utilizator]

  Vipera asta, impreuna cu sotul ei, a fost o mare sustinatoare a lui Vadim Tudor. Singurul regret e ca n-a crapat mai repede si in chinuri.
 • +1 (1 vot)    
  Se exagereaza ca sa fiu diplomat (Joi, 13 mai 2021, 15:31)

  Dinu-I [utilizator]

  Radu F Alexandru este unul din "intelectaulli" lui Basesecu pe cand d-na Vuplescu (odihneasca in pace pentru realizarile domniei sale) a fost cunoscuta ca sustinatoare a altui partid.
  Dar deh, eu nu sunt autointitulat "intelectual" ca cel care a scris depre manelisti la un deces a unui intelectuala (fara gilimele). Ce-ar fi sarit in sus acest domn cand cineva i-ar aduce aminte de unde se trage si ce a facut in viata.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 mai 2021, 18:06)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by